2018. január 18. 13:18

A miniszter szerint ezek az emberek oltalomra szorultak, tehát nem illegális bevándorlókról van szó.

Természetesen elsőként a bevándorlás volt a téma az idei első Kormányinfón. Lázár János emlékeztetett arra, hogy az ország védelme, biztonsága kiemelten fontos a kormány számára. "A magyar embereket megvédjük, az ország biztonságát garantáljuk" - jelentette ki a miniszter. Az idei első kormányülésen azt vizsgálták meg, hogy milyen további lépésekre van szükség. Ehhez Pintér Sándor belügyminiszter helyzetjelentése adott támpontot.

Lázár János 

A kormány döntése értelmében februárban három újabb, a migrációval kapcsolatos törvény kerül a parlament elé (a választás miatt egyébként a megszokottnál jóval rövidebb ülésszakon). A javaslatok lényegét tegnap ismertette a belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Lázár érvként említette, hogy ebben a kérdésben többen támogatták a kormányt a különböző konzultációk alkalmával az elmúlt időben, mint ahányan szavaztak a kormánypártokra a választásokon.

A miniszter úgy látja, a migráció nem önmagától alakult ki, hanem valaki támogatja, szervezi azt. Ezért a kormény fontosnak tartja, hogy akik ebben részt vesznek, transzparensebben, átláthatóbban végezzék tevékenységüket.

A javaslatokról szólva megemlítette, hogy az érintett civil szervezeteknek a határvédelemhez kell hozzájárulniuk azáltal, hogy 25 százalékos illetéket fizetnek a jövőben, ha külföldről származó juttatást kapnak tevékenységük végzéséhez. Eddig 270 milliárd forintot költött a határvédelemre a schengeni külső határokon a kormány két és fél év alatt, amihez nem kaptunk érdemi segítséget az európai bizottságtól - mondta a miniszter.

A javaslatok része továbbá a tranzitzónák körzetében érvényesített idegenrendészeti távolságtartás. Lázár jelezte, hogy ezek az intézkedések Soros Györgye is vonatkoznak.

Nem mindenki számít azonban illegális bevándorlónak. Tavaly például 1291 fő részére biztosított oltalmat a kormány. Olyan emberekről van szó, akik szerződések alapján jogosultak a nemzetközi védelemre, Lázár elmondta, hogy 2015-ben 508 főt fogadott be ilyen módon a kormány, 2016-ban pedig 438 főt. Idén eddig 50 fő részesült oltalomban. Ezek az emberek nem összekeverendők az illegális migránsokkal, akik semmi elől nem menekülnek - mutatott rá a különbségre a miniszter.

mfor.hu