2017. szeptember 13. 07:44

A feldolgozóiparban 20 ezer dolgozót azonnal fel is tudnának venni.

Új történelmi csúcsra emelkedett Magyarországon a betöltetlen álláshelyek száma, írja a KSH adataira hivatkozva a Világgazdaság.

A versenyszférában a második negyedévben már 48 460 üres álláshely volt, ez 10 ezerrel több a tavaly ilyenkorinál, a négy évvel ezelőttinek pedig a két és félszerese. A betöltetlen állások ráadásul biztos, hogy még szaporodtak is, erre utalnak számos szektorból érkező számok.

A nemzetgazdaságban összesen 65 700 betöltetlen álláshely van. A közszférából már 2016 óta nem érkezik friss adat, így a hivatal minden negyedévben a 2015 végén mért 14 510-zel számol. Valószínűleg ennél több a betöltetlen munkahely a költségvetési szektorban is, hiszen a trend ott is növekvő volt az elmúlt években.

A Vg szerint ennél még nagyobb lehet a gond, több lehet a betöltetlen állás, mint amennyit a statisztika kimutat. A szakértők azt mondják, 100-200 ezer főnyi képzett munkaerőt gond nélkül fel tudna szívni a munkaerőpiac.

A legnagyobb hiány a feldolgozóiparban van, ahol azonnal fel tudnának venni több mint 19 ezer munkást. A KSH-adatokra rímelnek az Eurostat számai, melyek azt mutatják, hogy az iparban a tavalyi hét után idén már tízből nyolc vállalat tartja a növekedés legfőbb korlátjának a munkaerőhiányt Magyarországon.

Az építőiparból a tavalyi kétezer fő helyett most már háromezer hiányzik. A szolgáltatással foglalkozó vállalatok kicsivel kevesebb mint egyharmada küzd súlyos munkaerőhiánnyal. Több ezren hiányoznak a kereskedelem-gépjárműjavítás, a szállítás-raktározás, valamint a szálláshely-szolgáltatás-vendéglátás ágakból is.

Egyre nagyobb a probléma a közigazgatás terén, valamint az oktatás és a humánegészségügy, szociális ellátás nemzetgazdasági ágak is súlyosbodó problémákkal néznek szembe. Utóbbiban meghaladja a 7 ezret a betöltetlen munkahelyek száma.

mfor.hu