2017. december 7. 17:47

A Saxo Bank közzétett a szokásos meghökkentő jóslatait a következő évre vonatkozóan. Tekintve, hogy az egy évvel ezelőtti jóslatuk is bejött a kriptovalutával kapcsolatban, még akár be is jöhet a mostani tippjük.

Korábbi hagyományait folytatta a Saxo Bank idén is és közzétette meghökkentő előrejelzéseit, amelyek olyan eseményekre vonatkoznak, amelyek jócskán kívül esnek az általános konszenzuson, de ha bekövetkeznek, akkor alaposan felrázzák a piacokat. Fontos azonban tudni, hogy ezek az előrejelzések nem képezik részét a Saxo hivatalos 2018-as várakozásainak, mégis jelzésértékűek lehetnek olyan szempontból, hogy rávilágíthatnak a kockázatok allokációjának terén esetleg előforduló hiányosságokra azon befektetőknél, akik akár egy százaléknyi esélyt is adnak ezeknek a lehetőségeknek a bekövetkezésére.

Kapcsolódó:
Maradnak a britek az EU-ban - meghökkentő előrejelzések 2017-re

„Egy évvel ezelőtt sokan úgy vélték, hogy 2017 a volatilitás éve lesz, tekintettel Trump valószínűtlen győzelmére és a Brexit okozta sokkra. Ezzel szemben 2017-ben a piacok feltűnően nyugodtak maradtak, amelynek eredményeképpen világszerte megélénkült a kereskedés a kockázatos eszközökben, miközben a vihar egyre csak váratott magára. Úgy véljük azonban, hogy 2018-ban az inga visszalendül és a volatilitás kockázata megnő – a hosszú nyugodt, csendes időszakok mindig magukban hordozzák a jövőbeli volatilitás lehetőségét, mivel a befektetők hajlamosak alábecsülni a kis valószínűségű események kockázatát, és pozícióikat túl magas tőkeáttételeken keresztül növelik meg, számítva arra, hogy a ciklus folytatódni fog.” - mondta John J. Hardy devizapiaci stratégiai vezető.

„Az idei előrejelzéseink” – folytatta Hardy – „nem csak a piacok összeomlásáról szólnak. A legkülönbözőbb lehetőségeket vettük figyelembe, például azt, hogy a központi bankok monetáris politikai eszközei erejüket vesztik, vagy az Európai Unióban új politikai válság alakul ki, vagy Kína szépen lassan felmorzsolja a dollár tartalékdeviza-szerepét, esetleg a Dél-Afrikában új politikai mozgalom erősödik meg. Ezek az előrejelzések vagy bejönnek, vagy nem, de nem is igazán ez a lényeg. A feladatunk sokkal inkább az, hogy vitát generáljunk és elősegítsük a véleménycserét az olyan, most még valószínűtlennek tekintett tényezők kapcsán, amelyek 2018-ban piaci trendfordulókat okozhatnak.”

(Fotó: Pixabay)

1. Az Egyesült Államokban a Fed elveszíti függetlenségét, a pénzügyminisztérium veszi át az irányítást

Mind a republikánusok, mind pedig a demokraták szeretnének minél nagyobb szeletet kihasítani a populisták szavazataiból a 2018-as félidős választásokon, miközben a költségvetési fegyelem teljesen hiányzik a kormányzásból, a republikánusok adócsökkentései pedig komoly kieséseket okoznak bevételi oldalon, ami még fájóbb lesz, ha az Egyesült Államok a recesszió irányába mozdul. A gyengén teljesítő gazdaság, a magasabb kamatlábak és a nagyobb infláció a Fed-et gyakorlatilag meg fogja fosztani a monetáris politika terén a mozgástértől. A gazdaság gyenge teljesítőképességéért, a kötvénypiaci válságért és az egyre súlyosabb egyenlőtlenségekért a Fed lesz a bűnbak, a pénzügyminisztériumot pedig ebből következően rendkívüli jogokkal ruházzák fel. A pénzügyminisztérium utasítására a Fed 2,5 százalékon maximálja az amerikai hosszú állampapírok hozamait, hogy megakadályozzák a kötvénypiac összeomlását – ilyen intézkedésre utoljára közvetlenül a második világháború után került sor.

2. A japán központi bank arra kényszerül, hogy felhagyjon a hozamgörbe kézi vezérlésével

A Bank of Japan politikája, miszerint kézben tartja a hozamgörbét, nagy mértékben kötődik a nemzetközi kamatok és hozamok alacsony szintjéhez – ezek a feltételek pedig 2018-ban már nem fognak fennállni. Az infláció emelkedésével a hozamok is megugranak, és ennek eredményeként a jen nagyot esik. Végső megoldásként a központi banknak a monetáris lazításhoz hasonló lépésekhez kell folyamodnia, amelyek újra a jen erősödéséhez vezetnek.

3. Kína bevezeti az olaj-jüant

Kína messze a legnagyobb olajimportőr, számos kitermelő pedig már most is boldogan elfogadja, hogy jüanban számoljon el az ázsiai országgal. Mivel az Egyesült Államok nemzetközi jelentősége és ereje fokozatosan csökken, és a jüan alapú nemzetközi árupiaci határidős ügyletek általában népszerűek, a Sanghaji Nemzetközi Energiatőzsde azon döntése, hogy jüan alapú nyersolaj határidős kontraktust indít el, zajos sikert fog aratni. Az olaj-jüan felfutásának hatására a CNY árfolyama jelentősen erősödik a dollárral szemben.

4. Megugrik a piaci volatilitás a részvénypiacokon tapasztalt válságok nyomán

A nemzetközi piacokon egyre több különleges jelenség tapasztalható – ezek közé tartozik a volatilitás alacsony szintje 2017-ben az eszközosztályok széles skáláján. A VIX és a MOVE indexek történelmi mélypontjaival párhuzamosan a részvények és az ingatlanpiacok új csúcsokat döntenek, ami gyakorlatilag szikrát vet a puskaporos hordóba – az S&P 500 index az 1987-ben tapasztaltakhoz hasonlóan gyors ütemben veszíthet értékéből, a volatilitás csökkenésére játszó befektetési alapok pedig gyakorlatilag megszűnnek létezni. Egy eddig ismeretlen, a volatilitás növekedésére játszó kereskedő 1000 százalékos hozamot ér el, és ezzel élő legendává válik.

5. Az amerikai választók éles balos fordulatot vesznek a 2018-as választásokon

2018-ban jelentős hatással lesz a politikára az Amerikai Egyesült Államok megváltozott demográfiai helyzete – a 35 év alatti, ezredfordulós népesség lép elő a legnagyobb demográfiai csoporttá, meghaladva ezzel a háború utáni baby-boom generációt. A fiatalabb szavazók Trump elnökkel szembeni ellenérzése, az egyre súlyosbodó egyenlőtlenség, amelyet tovább élesít a republikánusok cinikus adóreformja, illetve a demokrata jelöltek új generációja, akik nem félnek a Sanders-stílusú, baloldali populista megnyilvánulásoktól, az ezredfordulós szavazók tömegeit ösztönzik majd arra, hogy menjenek el novemberben szavazni. A demokraták a vita fókuszát a tömegek kedvéért az adóreformról a kiadás oldali élénkítésekre helyezi át (a deficit senkit nem fog izgatni). A harmincéves amerikai kincstárjegy hozama 5 százalék fölé száll el.

6. Az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai meghatározó szerephez jutnak az Európai Unióban

Az unió magját alkotó országok és az új, az unióhoz szkeptikusabban hozzáálló tagok közötti szakadék áthidalhatatlanná nő 2018-ban, és 1951 óta először Európa politikai középpontja a német-francia tengely irányából Közép-Kelet Európa irányába mozdul el. Az Európai Unió rendszerszintű működésképtelensége hamar felkelti a pénzügyi piacok aggodalmát, ami az euró értékében is megmutatkozik.

7. A Bitcoin a kutyák martaléka lesz

A 2017 decemberében elindított Bitcoin határidős tőzsdei kontraktus átütő sikert arat azon befektetők és befektetési alapok körében, akik sokkal szívesebben szállnak be határidős tőzsdei ügyletekbe, minthogy befektetéseiket közvetlenül a kriptodevizák piacain fektessék be. Hamarosan azonban a Bitcoin elveszíti a talajt a lába alól, miután Oroszország és Kína határozottan a partvonalra kényszeríti, illetve konkrétan be is tiltja a belföldi kereskedést a szabályozatlan kriptodevizákban – ezek hatására a Bitcoin összeomolhat.

8. Afrikai tavasz, Dél-Afrika előretörése

Meglepő események láncolatát követően 2018-ban a demokratikus átalakulási hullám végig söpör a Szaharától délre eső afrikai országokon. Zimbabwe időtlen idők óta hivatalban lévő elnökének, Robert Mugabénak a 2017 végi lemondatása politikai változásokat indukál több más afrikai országban is. A dél-afrikai Jacob Zumát is lemondatják, a kongói Joseph Kabila pedig példátlannak tekinthető tiltakozással találja szembe magát, amelynek hatására kénytelen elhagyni az országot. A folyamat legnagyobb nyertese a Dél-afrikai Köztársaság lesz, a ZAR a feltörekvő devizák közül a befektetők kedvencévé válik. Ez a teljesítmény a világgazdaság legdinamikusabb növekedési ütemét hozza el Dél-Afrikába, illetve az országhoz kapcsolódó régió gazdaságai számára.

9. A Tencent átveszi az első helyet az Apple-től

A világ legnagyobb lélekszámú országa, Kína, ahol az életszínvonal gyors ütemben növekszik, megnyitja tőkepiacát, illetve reformprogramjaival kedvező hatást gyakorol a befektetői hangulatra. Ez különösen látványos a kínai technológiai szektorban, ahol a piacvezető Tencent részvényei 120 százalékkal emelkednek 2017-ben. A piaci kapitalizáció szempontjából 2017 végére a Tencent a világ öt legnagyobb vállalata közé emelkedett, megközelítette az 500 milliárd dollárt, ami már a Facebook szintje. 2018-ban a Tencent árfolyama újabb 100 százalékkal emelkedik, ezzel állva hagyja vetélytársait és az ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációt is meghaladva átveszi az első helyet az Apple-től.

10. Eljön a nők ideje

A felnövekvő generációban a nők lassan magasabb végzettségeket szereztek, mint a férfiak – az amerikai egyetemeken az alapszakokon ma már 50 százalékkal több nő diplomázik, mint férfi. Az üzleti jellegű területeken közel 50% a nők aránya a diplomázók körében. 2017-ben ugyanakkor a Fortune 500 listáján szereplő társaságok gazdasági vezetői közül mindössze 6,4 százalék volt nő – érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy ezek a nők többet keresnek, mint a velük azonos pozícióban dolgozó férfiak.

A változást azonban semmi nem állíthatja meg, és ennek nem csak az egyenlősdi az oka, hanem az a gyakorlati indok is felmerül, hogy a nőkben rejlő potenciál kihasználásával úgy növelhető a termelés, hogy ehhez nem szükséges a népesség növekedése. Ez pedig komoly érv a mai fejlett gazdaságokban, ahol komoly kihívást jelent a termelékenység stagnálása és az elöregedő társadalom. 2018-ban a soviniszta öregfiúk klubját alaposan felforgatják a részvényesek, és az év végéig a Fortune vállalatok közül több mint hatvannál nő lesz a vezető.

mfor.hu