2017. december 6. 18:22

Donald Trump, amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be szerdán  Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az Egyesült Államok továbbra is "mélyen elkötelezett" a közel-keleti béke megteremtése mellett - hangsúlyozta szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, és fogadkozott, hogy mindent megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között. 

Trump közölte, hogy "természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek", miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költöztetik át az amerikai nagykövetséget. "Biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül - ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket - elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez" - hangoztatta Trump. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás - a zsidóság, a kereszténység és az iszlám - szent helyévé kell maradnia. Trump hozzátette: arra utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét Tel-Avivből Jeruzsálembe. 

A Fehér Házban szerdán mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg a döntést. "Én megteszem" - mondta Donald Trump. Az amerikai elnök nyugalomra szólított, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat. Az amerikai elnök felszólított a világ többi országát, hogy Jeruzsálem fővárosként történő elismerésével kövessék az Egyesült Államok példáját.

Nem tartják sokan okos döntésnek

Ezzel az amerikai elnök megtette azt, amitől minden túlzás nélkül a fél világ tartott, ennek bejelentése után többen nagy felfordulásra számítanak. Az arab világ vezetői korábban már figyelmeztették USA-t, hogy a követség átköltöztetése a "muszlimok botrányos provokációja" lenne. Az eset azért jelentős, mert bár Jeruzsálemet izraeli hatóságok ellenőrzik, a lakosság megosztott. Ezért az 1948-as izraeli függetlenség óta egyetlen állam sem lépte meg azt, amit most Trump igen. 

24.hu cikke szerint Mahmúd Abbász palesztin vezető veszélyes következményekre figyelmeztetett, amik a békét, biztonságot és stabilitást fenyegetik majd a világon ezután. Abdullah jordán király szerint szintén aláássa a békefolyamatot egy ilyen határozat. Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök pedig felszólította Trumpot: ne bonyolítsa a helyzetet a Közel-Keleten. Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, akár az Izraellel fennálló diplomáciai kapcsolatokat is megszakíthatják. 

Jordánia soros elnökként az Arab Liga, továbbá az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte. 

Trump döntését több ország nyíltan ellenezte:

  • Szaúd-Arábia
  • Egyiptom
  • Jordánia
  • Törökország
  • Irán
  • Franciaország
  • Németország
  • Oroszország
  • Egyesült Királyság
  • Szíria 

MTI/24.hu/mfor.hu