2017. október 17. 13:18

Az egyetem keddi közlése szerint a magyar állam megegyezett New Yorkkal.

A magyar állam megegyezett az illetékes amerikai New York állammal, írja a CEU közlésére hivatkozva a 24.hu. Ez azt jelenti, hogy a CEU megfelel a lex CEU-ban meghatározott minden követelménynek.

"A megállapodástervezet lehetővé tette, hogy a CEU lépéseket tegyen a New York államban folytatott oktatási tevékenység követelményének teljesítésére."

- áll az egyetem közleményében.

A vonatkozó megállapodást szeptember 8-án kötötték meg a Bard College-dzsal. A két intézmény kuratóriuma is elfogadta a megállapodást, amit New York kormányzójának jogtanácsadója hivatalosan eljuttatott a magyar hatóságoknak. Azt “New York állam legmagasabb szintű felsőoktatási szervének képviselője is megerősítette a magyar kormánynak küldött levelében”.

A fejlemény azért érdekes, mert a kormány múlt héten ugyan - a Velencei Bizottság kritikájára reagálva - egy évvel meghosszabbította a lex CEU-ban meghatározott határidőket az egyetem helyzetének rendezésére, nemrég Balog Zoltán emberminiszter nyilatkozatában mégis arra utalt, hogy most már nem is olyan sürgős a kormánynak megállapodni New York állammal, pont a kitolt határidő miatt. Ebből arra lehetett következtetni, hogy a módosított felsőoktatási törvény módosítása inkább csak időhúzási taktika a kormány részéről.

Mivel eleget tettek kötelezettségeiknek, felszólítják a magyar kormányt, hogy írja alá a megállapodást, és küldje tovább az Országgyűlésnek jóváhagyásra. A ma elfogadott megfelelési idő meghosszabbítása szerintük ugyanis feleslegesen teszi ki még egy év jogbizonytalanságnak az egyetemet és a hazai tudományos közösséget. 

mfor.hu