2018. január 15. 11:22

A Matolcsy György vezette jegybank az év elejét és az év végét nyomta meg erősen.

Tavaly összesen 2,58 milliárd forintnyi támogatást osztott szét a Magyar Nemzeti Bank, ami bár több a 2016-osnál, a 2015-ös évi támogatást nem haladja meg, akkor ugyanis 2,68 milliárdot utalt ki a jegybank különböző szervezeteknek.

Az MNB honlapján megjelent utolsó negyedéves kimutatás szerint összesen 24 szervezet kapott támogatást Matolcsyéktól összesen 1,06 milliárd forint összértékben. A legtöbb pénz hagyományosan a Szépművészeti Múzeumhoz került, kereken félmilliárd forint, ugyanekkora pénzt kaptak 2016 végén is, de korábban is a támogatottak között szerepelt a múzeum.

Ezzel az összeggel az egész évben támogatottak körében a legtöbb pénzt kapta a múzeum, a dobogó másik két fokán, két, jegybankhoz köthető szervezet szerepel. Még az első negyedévben 425 milliót utalt ki az MNB a Pénziránytű - Alapítvány a Tudatos Pénzügyekérthet, 190 millió pedig az MNB Sportköréhez került.

Visszatérve az utolsó negyedévben támogatottakhoz, a múzeum félmilliárdjánál jóval kisebb pénzt kapott a Budapesti Corvinus Egyetem, 150,9 millió forintot, az intézmény a múzeumhoz hasonlóan rendszeresen kap pénzt a jegybanktól. 100 millió kicsivel kisebb - de még mindig kiemelkedő - támogatásban részesült egy másik a Budapesti Gazdasági Egyetem, mely 98,4 millió forinttal lett gazdagabb.

A fentiek mellett a teljesség igénye nélkül pénzt kaptak még

  • a mozgáskorlátozottak egyes megyei és országos egyesületei,
  • a siketek és nagyothallók szövetsége,
  • a független biztosítási alkuszok,
  • a NÍVÓ Fogyasztóvédelmi Egyesület,
  • a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány.

50 milliót adott a részben állami tulajdonban lévő Kecskeméti Animációs Filmgyártó Kft., 30 milliót pedig a szentendrei kulturális területen működő ART Capital Alapítvány is.

Székely Sarolta
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.