2018. február 19. 05:24

Dollárkötvényünk jár le hétfőn, azt kell visszafizetnie a magyar államnak.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az Államadósság Kezelő Központ devizakötvényeket listázó táblázata szerint február 19-én válik esedékessé egy 2013-ban dollárban kibocsátott devizakötvény lejárata. Az 5 éves futamidejű papírokból anno 1,25 milliárd dollár értékben adott el a magyar állam 4,125 százalékos hozam mellett.

Most azonban több százmilliárdra rúgó visszafizetési kötelezettség mára töredékére apadt, köszönhetően annak, hogy az ÁKK az elmúlt időszakban igyekezett visszavásárolni a kibocsátott devizakötvényekből. Az adósságkezelő adatai szerint ezeket a dollárkötvényeket is érintette a visszavásárlás, a 2017 végi állapot szerint ugyanis már csak 369,312 millió dollárnyi kötvény maradt a piacon, amit most ki kell egyenlítenünk.

Hogy pontosan ez mekkora összegű kiadást jelent is, nem lehet annyival megtudni, hogy a dollárt átváltjuk forintra. Az adósságkezelő ugyanis a devizamozgások miatt felmerülő kockázatok kivédése érdekében a nem euróban kibocsátott kötvényekből befolyó összeget azonnal euróra váltja, vagyis elswapolja. A kibocsátáskori euró/dollár és a jelenlegi euró/forint árfolyamok figyelembevételével

151,4 milliárd forint azonnali kiadást jelent a magyar államnak ez a lejárat.

Bár nem kevés pénzről van szó, nagy problémát minden bizonnyal nem fog okozni az összeg előteremtése a kormány számára. Már csak azért sem, mert a Magyar Nemzeti Banknál vezetett kincstári egységes számlán a január végi állapot szerint 814 milliárd forintnyi betéte volt. A fedezet tehát rendelkezésre áll, ráadásul a heti állampapír-aukciók is rendre sikeresen zajlanak le, tehát finanszírozási gondokra semmilyen folyamat nem utal.

Az idei évben a mostanin kívül egyetlen devizakötvény-lejárat lesz esedékes. 2018 júniusában egy 10 éves futamidejű, 1,5 milliárd eurós kötvényünk jár majd le, melyből a tavaly év végi állapot szerint 1,288 milliárd eurónyi van még meg. Vagyis a korábbi visszavásárlások során az államnak ebből a kibocsátásból is sikerült egy kisebb mennyiséget visszavennie.

Székely Sarolta
mfor.hu