2017. július 7. 08:37

Információink szerint a korábbi évekhez képest jócskán megugrott az augusztus 20-i tűzijáték rendezési költsége.

2016-ban 140 millió forintból rendezték meg a hagyományos augusztus 20-i tűzijátékot Budapesten, ami 9,3 százalékkal drágább volt a korábbihoz képest. Most úgy tűnik,

az idei parádé még ezen is bőven túl fog tenni, hiszen 60 (!!!) százalékkal több pénzt szán az állam a budapestiek és az éppen itt tartózkodó turisták szórakoztatására.

Rábukkantunk ugyanis az idén rendezésre pályázó vállalkozókat és ajánlataikat tartalmazó összegző közbeszerzési dokumentumra, ami szerint 2017-ben a NUVU Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t választották nyertesnek. A cég nettó 177,87 milliós ajánlatot nyújtott be, vagyis, hogy a korábbi évekkel könnyen össze lehessen hasonlítani, ez bruttó 224 millió forintot jelent. A pályázaton a tavalyi tűzijátékot is rendező Pyro-1 Kft. indult még, ők kicsit drágábban, nettó 179,8 millióért (bruttó 228,3 millióért) vállalták volna a munkát. Végeredményben azonban a legjobb ár-érték arányú ajánlat nyert.

(Fotó: MTI)

A NUVU Kft. főtevékenysége egyéb szoftverkiadás a cégkivonata szerint, ám a felsorolt tevékenységi körök között szerepel a máshova nem sorolható szórakoztatás, illetve a robbanóanyag gyártása is. Tavaly 143 milliós árbevétele volt, 2015-ben pedig 254 milliós, vagyis az idei tűzijátékkal kvázi az egész éves árbevételüket megtermelik.

A cég azonban nem fog tudni minden feladatot ellátni, a rádiókommunikáció bérlést, őrzést, és a tűzijáték utáni mentesítést kiadja alvállalkozóknak. A munkákat a Fidesz kedvenc őrző-védő cége, a Valton-Sec Kft. mellett a Tornádó Trade 2000 Kft. fogja ellátni.

Hogy egészen pontosan mi indokolta a költségnövekedést, egyelőre nem tudni. Az biztos, hogy elvárásként megjelent az új látványelemek betervezése, melyeknek lépést kell tartania az Európában tartott rendezvényekkel és meg kell felelniük a kor követelményeinek. Lényeges szempont volt az újnak számító, attraktív műtárgyak bevonása, a vízfelület hatékonyabb kihasználása, a legmodernebb technológiák alkalmazása, és minőségi pirotechnikai eszközök használata.

mfor.hu