2018. január 20. 06:13

Elbukott a szenátus előtt a törvényjavaslat.

Az Egyesült Államokban a szenátus nem szavazta meg a szombat hajnali határidőig a kormányzati hivatalok és ügynökségek munkájának finanszírozását biztosító törvényt - írta ma reggel az MTI.

Csalódott lehet Donald Trump amerikai elnök 

A szenátorok éjfél után is próbáltak még tárgyalni és egyeztetni, de Mitch McConnell, a republikánus frakció vezetője a pódiumhoz lépett és hivatalosan bejelentette a szavazás kudarcát.

McConnell a demokratákat okolta a kudarcért, Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok csoportjának vezetője azonban válaszában megjegyezte, hogy republikánusok is voksoltak a törvény ellen.

Erre – mármint a javaslat elbukására – megvolt az esély, és ezzel tisztában voltak a republikánusok is. Magyar idő szerint tegnap esti hírek már arról szóltak, hogy a Fehér Ház 50 százalékos esélyt lát a kormányzati hivatalok leállására, mert kétségesnek tűnt, hogy sikerül a szenátusban megszavaztatni a működéshez szükséges költségvetést. Mint tudjuk, nem sikerült.

Pénteki cikkünkben felidéztük: Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója a szavazás előtti sajtóértekezletén 50-60 százalékosra valószínűsítette, hogy a szenátusi voksolás eredménytelen marad, és a kormányzati hivatalok jó része leáll. "De számolunk a leállással" - tette hozzá.

A kormányzati hivatalok működése azért került veszélybe, mert kérdéses, hogy a dolgozók felveszik-e a munkát. Ez a törvény kellett volna ugyanis ahhoz, hogy garantálva legyen a fizetésük a következő időszakban. 

Szintén tegnapi cikkünkben írtunk arról, hogyan várja a döntést a dollárpiac.

MTI, mfor.hu