2017. december 13. 15:16

A kormány sokak szerint erős orosz orientációja a turizmusban érződni látszik, idén minden hónapban több turista érkezett onnan, mint egy évvel korábban.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

2017. októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,5, a belföldi vendégeké 11 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 9,5 százalékkal emelkedett.

Az októberben felpörgő belföldi forgalom abból a szempontból nem számít meglepőnek, hogy ezúttal október 23. miatt volt egy háromnapos, majd a halottak napja miatt egy négynapos hosszú hétvége, amelyek során sokan keltek útra, és vettek igénybe turisztikai szolgáltatást.

Két éve nem jöttek ennyien


Ebből a szempontból talán érdekesebb az ide látogató külföldieket vizsgálni. Esetükben szinte minimális volt a változás, hiszen a külföldi vendégek száma csupán 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Igaz, kicsit tovább tartózkodtak itt, hiszen az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,5 százalékkal 1,2 millióra emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban és a kempingekben az előző év azonos hónapjához hasonló volt, a panziókban, az üdülőházakban és a közösségi szálláshelyeken nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka 65 százalékát realizáló Budapesten 1,1 százalékos volt a bővülés.

Érdekes megnézni a legfontosabb küldő országokat is. Az állandó éllovasnak tekinthető németek idén szép számmal jöttek, csupán a tavasz folyamán volt két hónap, amikor éves bázison visszaesés volt mérhető. Noha a bázis nem volt túl erős, örömteli, hogy októberben is növekedett az innen érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma. Hozzájuk képest is jobb volt a brit reláció, hiszen az Egyesült Királyság esetén idén egyetlen hónap volt, amikor csökkent az onnan érkező turisták száma. Hasonlóan a németekhez, az angol turisták itt töltött éjszakáinak száma is 5 százalékkal nőtt.

Októberben és éves összevetésben is az oroszok voltak a királyok. Az innen érkezők a második őszi hónapban 14 százalékkal több éjszakát töltöttek a szállodákban, mint egy évvel korábban. Érdemes megjegyezni, hogy az Oroszországból érkezők száma már most meghaladja az elmúlt két évi adatokat. Idén ugyanis közel 580 ezer vendégéjszakát regisztrált a KSH, míg tavaly 536, két éve pedig 566 ezret mértek. Más kérdés, hogy a korábbi két év semmiképpen sem nevezhető erősnek, hiszen az EU és Oroszország között bevezetett korlátozások miatt a 2014-es volt az utolsó jó év, utána durva visszaesés jött. A most mért fellendülés ugyanakkor egy köztes állapotot fog eredményezni, és várhatóan 700 ezer alatt marad az oroszoktól érkezők által itt töltött vendégéjszakák száma. Ezzel hároméves rekord születik majd, ám az azt megelőző évek 750 ezer feletti számát idén sem sikerül majd túlszárnyalni.


A nyár folyamán az oroszokkal együtt gyakran emlegettük a cseh és lengyel turistákat, akik számosságban még rá is vertek Putyin országára. Októberre azonban az ide érkező látogatók száma látványosan visszaesett mindkét relációban, így pedig éves bázison is gyengülést jegyezhettünk fel.

Az Európán kívülről érkezők esetében a kínaiak vitték minden szempontból a prímet, és számosságban is figyelemre méltó a 46 ezres éjszaka. Ha viszont mellétesszük, hogy egy évvel korábban 32 ezret regisztráltak, akkor igazán kiemelkedő növekedésről beszélhetünk.

mfor.hu