2017. október 19. 09:13

A spanyol kormány bejelentette, hogy szombaton felfüggesztik Katalónia autonómiáját. Egy kiskaput ugyan hagytak, de könnyen lehet, hogy eszkalálódik a helyzet.

Csütörtökön 10 órakor járt le a spanyol kormány ultimátuma, korábban eddig adtak haladékot a katalánoknak, hogy nyilatkozzanak a függetlenségi szándékaikról. Carles Puigdemont katalán elnök, azonban a héten csupán annyit közölt, hogy tárgyalni akarnak a spanyolokkal, és konszenzusos megoldásra törekednek.

Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez


A spanyol kormány azonban – háta mögött az uniós bürokráciával – nem szeretne további engedményeket tenni Katalóniának. A Reuters beszámolója szerint a spanyol miniszterelnök hivatala azt közölte, a kormány szombaton összeül, és megvitatja a spanyol alkotmány 155. cikkének életbe léptetését, amellyel szükség esetén elvonhatják a katalán regionális hatóságok jogköreit.

Ha ez megtörténik, akkor viszont vélhetőleg nem megoldódik, hanem csak tovább fokozódik a feszültség. Ha a spanyol kormány felfüggeszti Katalónia autonómiáját, akkor a katalán kormány elnöke kihirdeti a térség függetlenségét. Carles Puigdemont ugyanis ezt ígérte szerda este pártjának, a Katalán Demokrata Pártnak (PdeCAT).

Ezt a katalán elnök megerősítette csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek címzett levelében, melyben azt írt: "A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást".

Puigdemont 10 perccel azelőtt hozta nyilvánosságra a levelet, hogy tíz órakor lejárt a Madrid által megszabott határidő, hogy a katalán vezető vonja vissza előző heti nyilatkozatát, melyben meglehetősen kétértelműen beszélt arról, hogy Katalónia elszakad-e Spanyolországtól. Puigdemont azt mondta, az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon. Katalán képviselők aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, melynek végrehajtását Puigdemont felfüggesztette, és párbeszédet szorgalmazott Madriddal, írta az MTI.


A Katalóniával kapcsolatos hírekre nem csak a spanyol tőzsde, de a nagy európai piacok is idegesen reagáltak, és egy százalékos esést tapasztalhattunk kontinens szerte. Igaz, ez később valamelyest mérséklődött, és 11 óra körül fél százalék körüli mínuszokat mutatnak a nagyobb piacok indexei. Hasonló volt a helyzet az euró árfolyamával is, amely a megjelenő hírekre reagálva előbb gyengült, majd a szerda esti szintje közelébe kúszott vissza.

mfor.hu