2017. november 13. 13:55

Friss statisztika érkezett a magánszemélyek által indított utalásokról.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

2016-ban közel 175 milliárd forinttal több pénzt küldtek haza magánszemélyek Magyarországra, mint amennyit innen kiutaltak - derül ki az Eurostat legfrissebb statisztikájából. Euróban mérve a hazautalások összege 663 millió euró volt, míg a kiutalásoké 100 milliót eurót tett ki. A kettő különbözete a 175 milliárd forint, vagyis 563 millió euró.

Az adatokból az is kiderül, hogy a legtöbb pénzt a magyarok az EU-ból várhatják, hiszen a hazautalt 663 millió euróból 621 érkezik innen, és hasonló figyelhető meg a kiutalásoknál is. A hazánkból elutalt 100 millió euróból 61 millió az EU területére érkezik meg.

(Fotó: Eurostat)

Ezzel a többlettel a ranglista élvonalában vagyunk, előttünk pedig szinte csak kelet- és közép-európai országok szerepelnek. A legnagyobb hazautalási többlettel

  • Lengyelország rendelkezik (2,822 milliárd euró), mögötte
  • Portugália (2,809 milliárd),
  • Románia (2,236 milliárd),
  • Bulgária (860 millió euró)
  • és Litvánia (666 millió euró) szerepel.

A rangsor másik végén Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország áll, vagyis azok az országok, amelyek a külföldi munkavállalást bevállaló magánszemélyek fő célországai. Ez mutatkozik meg a mostani számsorban is. Franciaországból 9,4 milliárd euróval több pénzt utalnak ki magánszemélyek, mint amennyi az országon belülre érkezik (tehát az utalások egyenlege ilyenkor negatív), az Egyesült Királyság esetében 4,6 milliárd, a németeknél pedig 4,2 milliárd ez az összeg. Rajtuk kívül egyedül Olaszországhoz tartozik hasonlóan nagy mínuszos egyenleg, innen 4,012 milliárddal több pénzt utalnak ki, mint amennyit be az országba.

mfor.hu