2017. november 20. 04:25

Akár sokkal többről is szólhat Tállai András múlt heti akciója, mint az üzemanyagárak csökkentéséről.

Világhírűvé vált Tállai András, NAV-elnök múlt hétvégi bejelentése, melynek eredményeként sikerült árcsökkentést elérni a mezőkövesdi benzinkutakon. A kormányzati reakciók követendő példaként állítják be Tállai lépését, mondván, ő csak a képviselői munkáját végezte, az ellenzéki politikusok pedig hatalommal való visszaélést gyanítanak, a rendkívüli tettről pedig még a Bloomberg is címlapon számolt be az esetről.

Pedig Tállai semmi mást nem tett, mint, hogy némileg újabb köntösbe burkolta Rogán Antal 2015-ös elképzelését. Rogán akkor azt mondta ugyanis:

"Ha a gázolaj árának emelkedésekor ugyanolyan mértékben nő a fehér kenyér ára is, akkor elvárható, hogy a gázolajár-csökkenéskor a fehér kenyér és más pékáruk ára is ugyanúgy csökkenjen".

(Fotó: MTI)

Úgy tűnik, Tállai András ezt az ötletet porolta és egyszerűsítette le. Az elmúlt időszakban ugyanis szinte folyamatosan a Mol áremeléseiről számolunk be mi is, ami minden bizonnyal nemcsak a Mezőkövesden, de az ország számos más településén élőknek is morgolódásra adhat okot. Hogy a NAV-elnök árcsökkentési "nyomásgyakorlása" hova vezet, azt egyelőre még nem tudni, de nem lepődnénk meg, ha Rogán korábbi ötletét tovább vinné.

Főleg, hogy Lázár János is elindult már ebbe az irányba, legalábbis erre utal a Kormányinfón kérdésünkre adott válasza:

"Ha arra kíváncsi, hogy bizonyos termékek a hódmezővásárhelyi Tesco-ban miért drágábbak, mint mondjuk a makói Tesco-ban - ha van ilyen, fogalmam sincs, hogy van ilyen - és lenne egy választópolgár, aki ezzel engem megkeresne, én biztos, hogy megkérdezném a Tesco-t, hogy ez miért van így".

Vagyis a miniszter ezzel megfelelő alapot teremtett ahhoz, hogy a merészebb polgárok az alapvető élelmiszerek árával kapcsolatban "támadják le" az egyéni képviselőket. Bár a piac szempontjából nem biztos, hogy helyes lenne egy ilyen jellegű beavatkozás, hiszen optimális esetben annyiba kerülnek az áruk, amennyit hajlandóak fizetni is érte az emberek, de a parlamenti választások előtti utolsó félévben mindenképpen jó kampányfogás ezen rugózni pár hétig.

Székely Sarolta
mfor.hu