2018. január 10. 04:25

Az elveszett magánpénztári forintok nem találnak vissza a gazdáikhoz.

Többféle értelmezést lehet olvasni a sajtóban és a politikusoktól arról, hogy mit is jelent a volt magánnyugdíj-pénztári tagok vagyonáról tett jegybankelnöki állásfoglalás. Matolcsy György – cikkünk nyomás indult kérdezz-felelek részeként – egy parlamenti levélben fejtette ki, hogy miért nem számolják el a volt pénztártagok megtakarításait az állami társadalombiztosítási rendszerben kezelt egyéni számlákon.

Képünk illusztráció 

Nos, egyrészt azért, mert bár mindenkinek van névleges számlája – különben nem is lehetne megállapítani a nyugdíjjogosultságot – azon nem konkrét felhalmozásokat tartanak nyilván, csak a nyugdíj kiszámításához szükséges járulékalapot. Tehát nem úgy kell elképzelni, mint egy bankszámlát, ahol a számlatulajdonos tényleges megtakarításait tartják nyilván.

Azonban még ennél is rosszabb a helyzet, mert a túlzottan optimista várakozásokkal szemben a nyugdíjba vonuláskor sem számítják majd be a jellemzően pár százezer forinttól a több millió forintig terjedő felhalmozásokat. Pedig több elemzés is ezt olvasta ki Matolcsy levezetéséből. Ezen értelmezés szerint az állam ugyan csak statisztikailag tartja nyilván a magánpénztárakból az államhoz került vagyont, de a nyugdíjba vonuláskor majd ezt is figyelembe veszik valahogy. Ezt pedig Matolcsynak arra a mondatára alapozzák, amely szerint a statisztikából folyamatosan vezetik ki ezt a – jelenleg 2826 milliárd forintos – tételt, ahogy ez a 2,8 millió főből álló egykori pénztári tagság nyugdíjba vonul.

Csakhogy a dolog másképpen áll. Nem arról van szó, hogy ezek az „elveszett” forintok majdan visszatalálnak a gazdáikhoz. Hanem arról, hogy a pénztári vagyon nem más, mint az állami tb-rendszer elválaszthatatlan része - a kormány logikája szerint. Vagyis amikor eljön az ideje a nyugdíj folyósításának, akkor ezt az összeget nem tényleges értékén számítják be, hanem a nyugdíjat megalapozó járulékalapban veszik figyelembe, a nyugdíjkalkulációs modellnek megfelelően. A kifizetéseknek pedig az akkor rendelkezésre álló, a felosztó-kirovó rendszernek megfelelő, a járulékfizetők által befizetett pénzek jelentik majd a fedezetét.

Számolja ki mennyit kell havonta félreraknia, hogy nyugodt időskora legyen!

 

Ez nem is történhet másként, merthogy az átvett közel 3000 milliárdos vagyon ma már abban a formájában nem áll rendelkezésre. Az Államadósság Kezelő Központ nyilvántartása szerint 2015 elején már egy huncut fillér nem volt a vagyon kezelésére szolgáló alapban. Az eszközérték nulla volt más három évvel ezelőtt is. A pénz egy része elment adósságtörlesztésre, a másik része pedig különböző befektetésekbe került, volt, amit pedig furcsa körülmények között magánkézre adtak - bár ez utóbbi állítást az ÁKK határozottan cáfolta lapunknak cikkünk megjelenése után.

Összefoglalva, a magánpénztári vagyon – szemben az ígéretekkel – már soha nem kerül nevesítetten a volt pénztártagokhoz.

Baka F. Zoltán

mfor.hu