2017. szeptember 11. 10:43

A nyári kiemelt események is közrejátszhattak abban, hogy a szálláshelyek díjbevétele Budapesten 37 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A KSH által közzétett adatok szerint 2017. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,6, a belföldi vendégeké 0,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A turisták számának kismértékű emelkedése nem indokolja mindazonáltal, hogy miért ugrottak meg olyan látványosan a szobaárak. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 18 százalékkal emelkedett, ezen belül a szállásdíjbevétel 20 százalékkal nőtt. A szállodai szobák ára országos szinten 19 százalékkal, Budapesten 37 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Úgy tűnik, ebben a szektorban érvényesülnek a piaci viszonyok, és a kiemelt események miatt megnövekedő érdeklődés határozta meg az árakat.

Korábban:
Zsíros üzletet láttak a szállodások a vizes vb-re érkező sajtósokban

Érdekesség, hogy a vizes világbajnokság ellenére is csökkent a fővárosi szállodák vendégforgalma. Igaz, „normál években” a nyári időszak a vidék, vízparti régiók forgalomnövekedése szokott a jellemző lenni. Ugyanakkor a százmilliárd forintot meghaladó költségekkel járó világbajnokság kapcsán az egyik vonzerő éppen az volt, hogy újabb komoly lökést adhat az idegenforgalomnak.

Ami a hazai üdülőket jellemzi, ott mindenképpen érvényesült a balatoni nyaralók áradata, hiszen a belföldivendég-éjszakák 37 százalékát regisztrálták a Balatonnál a kereskedelmi szálláshelyek.

A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 18 százalékkal (57 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 20 százalékkal (37 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 16 százalékkal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 13 százalékkal (10 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 30 százalékkal, a belföldi 8,1 százalékkal bővült.

A külföldi vendégeknél a folyamatok némileg meglepően alakultak. Az elmúlt években stagnáló német reláció ugyanis ismét szépen teljesített, és 7 százalékkal növekedett a vendégéjszakák száma. Ennél is jobban alakult az Oroszországból érkezők száma, amely 27 százalékkal ugrott meg. Közel 10 százalékkal nőtt a Lengyelországból érkezők száma, míg a csehek esetében ez az arány plusz hat százalék volt.

A legfontosabb küldő országok esetében ugyanakkor visszaesést mért a KSH az olasz, a brit és az osztrák relációban is.

KB

mfor.hu