2018. január 12. 16:32

Új építészeti elemekkel bővül az új budai kulturális központ a Várkert Bazár mellett.

A jegybanki alapítványok által felújított Ybl Vízház megnyitását korábban 2018 elejére tervezték, az időközben letisztázott menetrend szerint idén tavasszal nyílik meg a nagyközönség előtt Buda új kulturális-szórakoztató központja, új nevén a Budai Kreatív Ház – értesült az mfor.

Aki mostanában a Várkert Bazár tövében található épület környékén jár, még azt tapasztalja, hogy az épület körül le van zárva a felvonulási terület, folynak a munkálatok. Egy október végi cikkünkben azt írtuk, hogy a műszaki átadás-átvétel megkezdésének határideje december vége. Most azt a tájékoztatást kaptuk az alapítványoktól, hogy az Ybl Vízház felújítása jól halad, befejeződött a külső homlokzat felújítása és megkezdődött az épület átadása.

A tömb olyan új elemekkel gazdagodik, mint a beüvegezett loggia és a kert felől nyitott új bejárat, melyeknek köszönhetően jelentősen javul az épület hasznosíthatósága – közölték portálunkkal. A belső felújítások is megfelelő ütemben haladnak.

Az épület 2018 tavaszán kortárs képzőművészeti kiállításokkal és színes programokkal nyitja meg kapuit – tudtuk meg.

Az alapítványok szerint tehát minden terv szerint halad. Ami vélhetően azt is jelenti, hogy nem kell kötbérigényt érvényesíteni a kivitelező céggel, vagyis a Kárpát Építő Kft.-vel szemben. Pedig némi csúszás nem lenne meglepetés, ismerve a hazai építőipar helyzetét, ami a munkaerőhiányra vezethető vissza. Októberi cikkünk idején az alapítványok azon az állásponton voltak, hogy nem állnak fenn a kötbér érvényesítésének feltételei, s mostani tájékoztatásuk alapján is feltételezhető, hogy ez nincs napirenden.

Baka F. Zoltán

mfor.hu