2017. augusztus 21. 13:46

Ja, bocsánat, "tájékoztató kampányt" indítanak.

Telefonos és e-mailes tájékoztató kampányt indít hétfőn a Fidesz, hogy informálja a nyugdíjasokat arról, milyen "megengedhetetlen kifejezéseket, sértő jelzőket" használt a magyar nyugdíjasokra Vona Gábor, a Jobbik elnöke, írja az MTI.

Orbán Viktor beszédet tart az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron (MTI)

Ezt Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója jelentette be hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján, így:

"Egy hónapja várunk a bocsánatkérésre, azonban nem várhatunk tovább. Az a véleményünk, tájékoztatni kell az embereket arról, mi hangzott el, miket mondott a Jobbik elnöke."

Hidvéghi szerint Vona a nyugdíjasok önbecsülésébe gázolt egy hónappal ezelőtti Facebook-posztjával, melyet a Jobbik vezetője a tusványosi incidens kapcsán osztott meg. A Fidesz azóta többször felszólította Vonát, hogy kérjen bocsánatot, ami persze nem történt meg.

Mint ismert, július 22-én egy tüntető sípszóval tiltakozott Orbán Viktor beszéde alatt a Tusnádfürdőn megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron. A tiltakozó nőt körbevették, egy fotós a hajánál fogva a földre rántotta, több idős Fidesz-szimpatizáns pedig körbevette és szidalmazta, sőt, egy zokniszandálos láb még jelzésértékűen rá is taposott a földön fekvőre - mindez az Index videóján tekinthető meg, itt. Ennek kapcsán írta ki Vona még aznap este a Facebookra, hogy:

"(...) most már rendszeres esemény, hogy hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetközve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját."

Egy utcai fórumon szerzett tapasztalatairól pedig azt írta, hogy:

"(...) szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas. Húzták maguk mögött a kis bevásárló kosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt."

Illetve volt egy olyan bekezdés is, miszerint:

"Minden tiszteletem a szüleink és a nagyszüleink generációjáé. Az én szüleim is nyugdíjasok. Nehéz dolgokat kellett átélniük, és megérdemelnék a nyugodt és tisztes időskort. Ehelyett viszont az aljas orbánizmus játékszereivé váltak. Történelmi traumáikra, érzelmeikre játszik a kormányfő, azokat nem feloldva, hanem felszítva manipulálja a nyugdíjasokat. Csak azért mert ott van a legtöbb szavazó. Erre pedig nem mentség, hogy annak idején a másik táborral ugyanezt tették a szocialisták."

A kormány a korábbi felszólításaiban ezeket a szövegrészleteket vagdosta meg gondosan úgy, hogy a fideszes, orbános részek ne legyenek bennük, és nyomatta az így valóban a teljes idős korosztályt ostorozó szövegeket a házi sajtójában is, különösen a Lokál című ingyenes bulvárlapban. Feltehetőleg a most következő kampányban is ilyen, megvágott szövegekkel operálnak majd. A kormány egyébként csináltatott a házi kutatócsapatukkal, a Századvég Alapítvánnyal egy felmérést, mely szerint "az emberek négyötöde sértőnek és gúnyosnak találta a Jobbik-elnök szavait, több mint kétharmaduk pedig szükségesnek tartja a bocsánatkérést", de hát ugye mi más jött volna ki egy századvéges felmérésen.

Maga a kampány hétfőn indult és várhatóan 7-10 napig tart majd. Arról a sajtótájékoztatón nem volt szó, hogy mindez mennyi adóforintunkba kerül majd, de Hidvéghi tájékoztatásas szerint "az akció után tudnak tájékoztatást adni arról, hány embert értek el", vagyis ebből akár még egy újabb, szintén közpénzes kampány is kisülhet.

via MTI