2017. december 11. 16:25

Robbanás volt Manhattan központjában hétfőn a Times Square közelében. Bill de Blasio New York-i polgármestere és James O'Neil rendőrfőnök szerint terrorcselekményre tett kísérlet történt.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A történtek felelőse egy kezdetleges csőbombát kötözött magára, a robbanószerkezet a feltételezések szerint véletlenül lépett működésbe. A robbanásban négyen sebesültek meg könnyebben, köztük a csőbomba készítője, akit időközben a 27 éves Akayed Ullahként azonosítottak a hatóságok. Értesülések szerint a férfi bangladesi származású, Brooklynban él. A legsúlyosabb sebesüléseket Ullah szenvedte, megégett a hasa illetve mindkét keze. A három másik áldozat csak könnyebb sebesüléseket szenvedtek, állapotuk stabil.

A férfit őrizetbe vették az amerikai hatóságok, egyelőre azt próbálják a hatóságok megállapítani, hogy valóban terroristaindítékú volt-e a csőbomba készítése. A férfi egyelőre csak utalt arra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet nevében akart merényletet elkövetni.

A robbanás helyi idő szerint reggel 7:30-kor következett be, New York egyik legforgalmasabb részén. A közeli Port Authority buszpályaudvart kiürítették és lezárták, ahogy nyolc metróvonalat és Times Square körüli összes utat is.

New Yorkban legutóbb november 1-én követtek el terrortámadást az IÁ nevében, akkor az üzbég származású 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipov egy bérelt kisteherautóval a Világkereskedelmi Központ közelében a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. Nyolc embert ölt meg és tizenegyen súlyosan megsérültek a gázolásos merényletben.

Az Iszlám Állam, amely Szíriában és Irakban katonai szempontból vereséget szenvedett, az utóbbi hónapokban terrortámadásokra szólította fel szimpatizánsait világszerte, kifejezetten nyugati országokban.

A cselekmény a tengerentúli tőzsdékre és a dollár árfolyamára sem hatott. A Wall Street kisebb pluszban nyitott a pénteki rekordok után így újabb csúcsokra törnek az indexek.

MTI/mfor.hu