2017. július 11. 08:31

Nemcsak nagyberuházásokat pénzel Mészáros új pénzpiaci szerzeménye, de a minisztériumok és háttérintézményei is jelentős összeget tartanak az MKB Bankban.

Tóth József MSZP-s parlamenti képviselő írásbeli kérdés formájában érdeklődött arról, hogy az egyes minisztériumok és háttérintézményei vezetnek-e számlát az általa nevesített pénzintézetekben, és ha igen, akkor mekkora összeget parkoltatnak ott a legutóbbi állapot szerint. A képviselő konkrétan az FHB, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, az MKB, a Budapest Bank és a Növekedési és Hitel Bankra volt kíváncsi.

A válaszokat átböngészve kiderül, szinte mindegyik minisztériumnak van köze Mészáros bankjához, az MKB-hez, míg a Növekedési és Hitel Bank és az FHB egyik tárcánál sem tűnt fel a válaszok között. Igaz, teljes képet nem tudunk kapni az összesítés során, hiszen Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter kurta válasza szerint "Bankszámlapénz formájában kezeli a tárca" (szerk.: a közpénzt).

Ami viszont biztos, hogy a 2017. június 23-i állapot szerint összesen 26,7 milliárd forint közpénzt kezelt az MKB Bank. A legnagyobb tétel a Belügyminisztériumhoz köthető, ahol több számlán 10 milliárdot is meghaladó pénzt parkoltat a tárca. A banknál folyószámla mellett kártyafedezeti számlát, értékpapír-számlát és betétszámlát is vezetnek, ugyanakkor forint- vagy devizaalapú számlájuk is van.

A BM szervei közül a Budapesti Rendőr-főkapitányság az Azúr Takarékszövetkezetnél vezet egy lakásalap számlát, melyen valamivel több mint 35 millió forint volt júniusban.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak bankszámlája és értékpapírja is vannak az MKB-nál, utóbbi esetben 566 milliót tartanak tőkevédett likviditási alapban elhelyezve, a bankszámlán pedig 636 milliója volt a tárcának.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter tárcájához kötődően 2 folyószámla van az MKB-nál, összesen 777 millió forinttal, emellett a Budapest Banknál is vezet a tárca egyik szerve egy folyószámlát, rajta 20,7 millióval és a Magyar Takarékszövetkezeti Banknál egyet 2,2 millióval.

A Honvédelmi Minisztérium és intézményei sem ragadtak le csak az MKB Banknál, hiszen a Mészároshoz köthető pénzintézetnél vezetett, 302 millió forintos egyenlegű folyószámla mellett a Magyar Takarékszövetkezeti Banknál is van 1,3 milliójuk egy számlán.

Egyenleg és összeg közlése nélkül, de biztosan van számlája az MKB-nál a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, az Eximbanknak és a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak is, valamint az Igazságügyi Minisztériumnak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának és háttérintézményeiknek pedig nincs a kérdésben megjelölt pénzintézetekben számlája.

mfor.hu