2018. január 12. 10:40

Az elemzők véleménye szerint tovább emelkedhet idén az infláció mértéke.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Ahogy az a KSH péntek reggeli közléséből kiderült, tavaly éves viszonylatban 2,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ami 5 éves csúcsnak felel meg. Az elemzők véleménye szerint a drágulás nem áll meg idén sem.

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint az év első negyedében az adóintézkedések - például a hal és az internet áfájának csökkentése - miatt lassulhat az infláció, akár 2 százalék alatti szintekre csökkenhet. A második negyedév után viszont felgyorsulhat az infláció, ennek eredményeként december végére megközelítheti a 3 százalékos szintet, ami megegyezik az jegybanki inflációs céllal. Az éves átlagos infláció az idén 2,5 százalék körül lehet a jelenlegi kilátások alapján.

Az elemző szerint továbbra is kérdés, hogy az elmúlt időszakban kialakult új inflációs jelenség milyen hatással lesz a magyar és a globális gazdaságra. „Az új jelenség röviden annyi, hogy a fejlett és fejlődő országokban a gazdaság növekedő pályán van, számos országban munkaerőhiány van, miközben a fizetések is emelkednek. Ennek ellenére nem gyorsult fel az infláció, pedig a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy ilyen helyzetben könnyen megugranak az árak. Az utóbbi években ez viszont elmaradt” – tette hozzá. 

Kérdés, hogy csak átmeneti időszakról van szó és rövidesen megkezdődik az infláció gyorsulása nemzetközi szinten vagy tartós marad ez a helyzet. Ha ugyanis átmeneti a folyamat, akkor előbb-utóbb hirtelen felpöröghet az infláció. Ez pedig azért lehet problémás, mert akkor kell szigorítaniuk a feltételeken majd a döntéshozóknak, amikor a gazdaságok már túl vannak a csúcsokon. 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője várakozásai szerint 2018-ban az inflációs nyomás bár erősödhet, így is cél alatt marad: 2,7 százalék lehet így nem feltételezi, hogy változna az MNB laza monetáris politikája.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője idén átlagosan 2,7 százalékos inflációra számít a tavalyi 2,4 százalék után. A gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt azonban az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat. Ezzel szemben a viszonylag alacsony olajárak és tartósan alacsony importált infláció fékezhetik az árak emelkedését.

MTI/mfor.hu