<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mindössze két hónapig lehetett földügyekért felelős helyettes államtitkár Gyüre Anita, akit a hivatali vesztegetés gyanúja miatt kirúgott Nagy János utódjául nevezett ki a miniszterelnök az agrárminiszter javaslatára.

Kiderült, az utód ugyanabban az ügyben lehet sáros, amiben az elődje, és mindketten vádlottként álltak bíróság elé a napokban. Amikor 2020 decemberében bilincsben vitték el Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkárt hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt, utódjául azt az osztályvezetőt nevezték ki, aki – mint később kiderült – Nagy tettestársa lehetett - írja a 24.hu.

Nem volt szerencsés a csere. Fotó: wikimapia.org.
Nem volt szerencsés a csere. Fotó: wikimapia.org.

Egy nappal azután, hogy Nagy Jánosra lecsaptak a rendőrök, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy Magyarországon zéró tolerancia van a korrupcióval szemben. Ezek után két héttel később Nagy István agrárminiszter javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök Gyüre Anitát bízta meg a helyettes államtitkári feladatokkal, tavaly február 12-én pedig jött az újabb miniszterelnöki határozat a Magyar Közlönyben, ezúttal a felmentéséről.

Most már tudni lehet, hogy Gyüre Anita ellen is büntetőeljárás folyik: tavaly júniusban emeltek vádat az ügyben, a múlt héten pedig már a Fővárosi Törvényszék előtt volt jelenése harmadrendű vádlottként Nagy Jánossal együtt.

Egy vállalkozóval összejátszva trükközhettek egy tanulmányírással: abban állapodtak meg, hogy valódi verseny nélkül, a Nagy János által meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető írta volna meg a tanulmányt, a vállalkozónak kifizetett tízmillió forinton pedig hárman megosztoztak volna, de végül visszavonták a pályázatot. Az ügyészség Gyüre Anitát hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amit Nagy János társtetteseként követett el.

A Transparency International szerint jogi igazgatója szerint „nagyon lukacsos lehet a védőháló, ha ilyen orbitális hibát követtek el” a kormányzatban. Ligeti Miklós emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt a Belügyminisztériumban is volt egy hasonló ügy, amikor egy korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkár főosztályvezetőként maradt tovább pár évig a tárcánál.