<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
mfor.hu

A Főtáv két, a közterület-fenntartó, az önkormányzat, a BKK és a frakcióvezetők pedig egy-egy esetben tettek feljelentést.

Fél tucat nyomozás vagy per indult eddig a fővárosi felelősségre vonás részeként, az örökölt ügyeket vizsgáló bizottság hosszabbítana – tudta meg a Népszava. A Főtáv két, a közterület-fenntartó, az önkormányzat, a BKK és a frakcióvezetők pedig egy-egy esetben tettek feljelentést.

A Fővárosi Közgyűlés 2020 júniusában döntött a korábbi ciklusok 10 korrupciógyanús esetét kivizsgáló bizottság megalakításáról: a parkolási rendszer és a patkányirtás mellett a biodóm, a Rác fürdő, a 3-as és a 4-es metró, a Bálna, a BKV eladósítása, a Combino villamosok és az elektronikus jegy ügyében akartak tisztán látni.

A Főtáv 2020. december 21-én tett feljelentést a cég ismeretlen tettes ellen különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt, „a cselekmény a feljelentés időpontjában mintegy 300 millió forintot meghaladó összegben befejezett”. A cégvezetés közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést, Mitnyan György főigazgatót Karácsony azonnal menesztette. A BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának Gazdaságvédelmi Osztálya azóta is nyomoz az ügyben. Mitnyan egy másik ügyben is érintett.

A rendőrség bűncselekmény hiányában meglepően gyorsan lezárta az ügyet. Fotó: MTIA rendőrség bűncselekmény hiányában meglepően gyorsan lezárta az ügyet. Fotó: MTI

A cég idén áprilisban egy másik feljelentést is tett a Főtáv Zrt.-nél felmerült éves bérfizetési gyakorlat miatt Mitnyan György volt főigazgató és Gazsó György volt munkavállaló ellen. A feljelentés nyomán jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága vizsgálódik. A költségvetési csalás sértettje egyébként nem a főváros, hanem az állam, így a cég, illetve a városvezetés semmilyen információt nem kap az ügy állásáról. Bár a többiben sem túl sokat.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. szintén 2021 áprilisában tett feljelentést különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt. A BRFK azóta is nyomoz.

A fővárosi állatkert biodóm beruházását első körben a főváros cége, az Enviroduna vizsgálta, vaskos jelentésük fő megállapítása az volt, hogy a 34,4 milliárdért felhúzott építmény készültsége nem felel meg a kulcsrakész követelményeknek, a kivitelezői garanciát lehetetlen teljes körűen érvényesíteni, a létesítmény értéke a tavaly még 2024-re tervezett megnyitóra több milliárd forinttal csökken, de addig is 1,8 milliárdot emészt fel az üzemeltetése. A jelentésben foglaltak alapján a főpolgármesteri hivatal 2020 októberében tett feljelentést hűtlen és hanyag kezelés miatt, ám a bejelentés alapján indított eljárást a Nemzeti Nyomozóiroda idén júliusban megszüntette bűncselekmény hiányában.

A hármas metró kocsibeszerzése ügyében a BKV először szintén vizsgálatot rendelt meg a Metrowagonmash által leszállított metrószerelvényekről. A súlyos megállapításokat tartalmazó jelentést hónapokig az igazgatóság sem láthatta, majd újabb hónapok teltek el, mire a négy koalíciós frakcióvezető idén márciusban tett hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést, de a rendőrség meghökkentően gyorsan, bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet.

Az elektronikus jegyrendszer (AFC-projekt) ügyében már Tarlós István is feljelentést tett 2018 decemberében hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, de az eljárás azóta sem zárult le. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Igazgatósága idén márciusban úgy döntött, hogy választottbíróság előtt indít pert a rendszer kiépítésére 27 milliárdért vállalkozó, de azt soha el nem készítő Scheidt&Bachmann ellen. Egyelőre a gazdasági szakvélemény és a kereset angol nyelvű szövege készült el.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.