2019. május 14. 05:31

Két hónap leforgása alatt a várólistákon szereplő páciensek száma közel harmadával csökkent. Bár a folyamat első ránézésre kedvező, a háttérben főként az új szabályok életbe lépése játszik szerepet, melynek másik következményeként az előjegyzési listán szereplők száma ugrott meg.

Jelenleg Magyarországon 26 353-an várnak valamilyen orvosi beavakozásra - összesítettük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő várólista nyilvántartásában lekérhető adatokat. A szám 3297-tel kevesebb az előző havinál, a márciusi állapothoz képest pedig 10 347 fős apadás figyelhető meg. A változás szembeszökő, hiszen a korábbi időszakokban egyáltalán nem volt jellemző hasonló mértékű csökkenés, legfeljebb néhány száz fővel tudott mérséklődni a várólistákon szereplők száma egy hónap leforgása alatt.

A kedvező irányú változás a legtöbb várakozó pácienst regisztráló beavatkozásoknál megfigyelhető.

  • Csípőprotézisre jelenleg 3352-en várnak a márciusi 5161 beteg után,
  • térdprotézisre 4914-en a két hónappal korábbi 6027 után,
  • szürkehályog műtéteknél pedig 11 210 után 8887 fősre apadt a várakozók száma.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A drasztikus csökkenésnek azonban csak első ránézésre lehet maradéktalanul örülni, minden jel arra utal ugyanis, hogy bár áprilistól új jogszabályok léptek életbe a várólistákra vonatkozóan, ez egyelőre csak a páciensek "átsorolásában" mutatkozik meg. A NEAK honlapján ugyanis nemcsak a várólistákat, hanem az előjegyzési listákat is le lehet kérdezni, az utóbbin szereplők száma pedig a többszörösére emelkedett. Míg korábban összesen 3-4000-en szerepeltek az előjegyzési listákon, jelenleg már több mint 11 ezer pácienst tart nyilván a rendszer.

Gyűjtésünk alapján drasztikusan nőtt többek között a diagnosztikus szívkatéterezésre előjegyzettek száma: míg korábban a 100-at sem érte el, jelenleg 1244 pácienst jelez a NEAK adatbázisa. Jelentős megugrás volt a térdprotézis műtéteknél is: 590-ről néhány hónap leforgása alatt 1285-ra nőtt a betegek száma.

Ki szerepel az előjegyzési és ki a várólistán?
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatása szerint "a „várakozó” betegek azok, akik az ellátási kapacitások rendelkezésre állása szerint ütemezett betegek, az „előjegyzett” betegek pedig azok, akik a lehetséges legkorábbi ellátási időponthoz képest saját kérésükre távolabbi időpontban tudják csak vállalni a beavatkozást".

Mint az ismert, április elsejétől a NEAK jelentős szigorításokat léptetett életbe, melynek értelmében az intézményeknek a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk a betegeket, amit egy szoftver fog ellenőrizni. Az új rendszerben az az orvos, aki a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének, hibajelzést kap és a rendszer nem is engedi majd programba venni a beteget. Ha pedig egy pácienst a számára eredetileg foglalt időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki mindaddig, amíg nem tisztázódik, mi okból történt az előresorolás. A szükséges módosítások elvégzésének hiányában pedig pénzbüntetéssel sújthatják az érintett intézményt.

A várólisták és előjegyzési listák átrendeződésére a nemrég eszközölt rendszerbeli változások adnak magyarázatot - tájékoztatta lapunkat a NEAK.

"A várólista nyilvántartási rendszerben az elmúlt időszakban a várakozók száma jelentősen csökkent, miközben az előjegyzett betegek száma emelkedett. Ehhez a változáshoz jelentősen hozzájárult a közelmúltban életbe lépett új szabályozás, valamint a várólistát kezelő informatikai rendszerünkben bevezetett új figyelmeztető funkciók is. Ennek hatására a kórházak regisztrálási gyakorlatában a két kategória kezelése jelentősen javult, ezzel magyarázható az átrendeződés."

Azt ugyanakkor megjegyzik, hogy az új rendszerre történő átállás jelenleg is tart, valamint folyamatosan értékelik a kórházaktól érkező visszajelzéseket, így még a következő hónapokban is várható a listák kisebb-nagyobb módosulása. Végeredményként a betegek pontosabban tudnak majd tájékozódni az aktuális várakozási helyzetről, amelyet a kórház az elvégzett műtéti számok alapján vállalni képes.

"Több esetben életszerűséggel szemben áll az új rendszer"

Mint az a NEAK válaszából is kitűnik, egy új rendszerre történő átállás nem megy egyik napról a másikra, a tapasztalok alapján azonban az új szabályok igencsak felforgatták az intézmények és az alkalmazottak mindennapjait.

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok

Egy egészségügyben dolgozó forrásunk szerint az új rendszer sok munkát okozott mind a NEAK-nak, mint az intézményeknek. "Az intézményekben meg kell tanítani az orvosoknak a rendszer működtetését, ami több esetben az eddigi életszerűséggel szemben áll". Az új rendszer sokkal nagyobb odafigyelést igényel az orvosoktól, jelentősen megnőttek emiatt a belső kontroll feladatai: visszaellenőrzés, módosítás, majd újra ellenőrzés. Mindez talán kiküszöbölhető lett volna, ha megfelelő bevezetési idő áll rendelkezésre az új szabályok bevezetése előtt.

"A rendszer bevezetésére nem volt felkészülési idő, a nagy, sok szakmás intézményeknek az eddigi, megszokott rendjüket meg kell változtatni, ami inkább nehezen megy, mint egyszerűen - mesélte forrásunk.

A legfőbb probléma azonban mégsem magával a rendszerrel van, hanem a páciensek hozzáállásával. Mint azt forrásunk kiemelte: Magyarországon szabad orvosválasztás van.

"Sok műtétre váró beteg nem időpontot választ, hanem orvost. Azaz megvárja, amíg a választott orvos ráér őt megműteni, eközben a rendszer jelzi, hogy egy másik orvos ráérne 2 hónappal hamarabb, és emiatt a hibát jelez az intézmény felé. Ezt pedig nehéz korrigálni".

A szakemberek ugyanakkor bíznak abban, hogy idővel a rendszer pozitív hatásai egyértelműen megmutatkoznak majd. Ha minden intézmény kitanulta a rendszert, és az is eléri az "üzemkész" állapotát, akkor lehet teljes képet alkotni. Egy-két hónap leforgása alatt a mindenki által várt eredmények még nem fognak tudni megmutatkozni figyelembe véve az infrastruktúra, betegszám és a szakember erőforrás helyzetét.

Forrásunk vélmeménye szerint az mindenképpen pozitív, hogy nagyobb odafigyelésre ösztönzi az orvosokat, sőt, néhány helyen már vannak a várakozási idők csökkenésére utaló jelek is, de a szakemberek véleménye szerint az alapos vélemény kialakításához még nem telt el elég idő.