2019. június 17. 15:13

A Richter 1,6 milliárdot, a MOL 9 milliárdot biztosíthat az egyetem működésére.

A jövő évi költségvetéshez frissiben benyújtott fejezeti kötetek egyike az állami vagyonnal kapcsolatos gazdálkodást taglalja. Ennek részeként a Pénzügyminisztérium céges bontásban bemutatja, hogy 2020-ban mekkora osztalékbevétele származik a büdzsének.

Könnyen lehet, hogy még több pénzt kap az egyetem Könnyen lehet, hogy még több pénzt kap az egyetem

A lista alapján összesen 13,9 milliárd forint osztalékeső hull a következő évben az államra, ebben a megoszlásban (millió forintban):

  • MOL Nyrt.: 10 546,6
  • Richter Nyrt.: 2 434,6
  • Tiszavíz Kft.: 778,8
  • Egyéb osztalékbevételek: 140

Ez egyben jó iránymutatásul szolgálhat arra is, hogy mennyi pénzből gazdálkodhat a jövőben a Corvinus Egyetem működtetését alapítványi formában ellátó szervezet, a Maecenas Univeritatis Corvini Alapítvány. Ennek létrehozásáról idén született döntés, és a jogalkotó két, részben állami tulajdonban lévő tőzsdei cég részvénycsomagját rendelte az alapítvány vagyonába, így alapozva meg a gazdálkodás forrását. (Az egyetem emellett ingatlanvagyonnal is rendelkezik.)

E két cég a MOL és a Richter. Az átadott papírok számából, illetve a Pénzügyminisztériumnak az egy részvényre jutó osztalékra vonatkozó kalkulációjából elvileg megkapjuk, hogy mennyi bevétele lesz az alapítványnak.

Számításaink alapján a Richter 10 százalékos csomagja 1 602 823 796 forint osztalékbevételt hoz majd (részvényenként 86 forinttal számolt a szaktárca, bevallottan konzervatívan), míg a MOL szintén 10 százalékos pakkja után 9 013 724 060 forint folyhat be (részvényenként 110 forinttal kalkulálva, az eddigi tendenciákból kiindulva). Összességében tehát 10 616 547 856 forintból gazdálkodhat az egyetem mögött álló alapítvány.

A fejezeti kötet szerzői mindazonáltal arra figyelmeztetnek, hogy az osztalékot nem csak a társaságok teljesítménye, hanem a piaci környezetük is nagyban befolyásolja, és az állami vagyont kezelő MNV Zrt.-nek a kisebbségi tulajdonrész és a szavazati korlátok miatt nincs ráhatása az osztalék meghatározására.

A Richter egyébként idén 100 forint osztalékot fizetett részvényenként, a MOL 142,5 forintot, vagyis többet, mint amennyivel a jövő évi osztalékbevételeknél számol a pénzügyi tárca. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy az idei költségvetésről szóló, tavaly nyár elején tárgyalt javaslatban a MOL esetében 75 forintos részvényenkénti osztalékot vett figyelembe a tervezéskor a kormány, vagyis jóval alulbecsülte a várható összeget.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.