4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kezdetben három tulajdonosa volt a vállalkozásnak, amely ellátja villamosenergiával a Mészáros-csoport vállalatait. Közülük kettő távozott, a felcsúti gazdagember maradt.

Szokatlan módon a felcsúti milliárdosnak sokáig két tulajdonostársa is volt a herceghalmi bázisú EMvia Energiakereskedelmi Kft.-ben (EMvia Kft.), amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a leggazdagabb magyar cégbirodalmában. Nem kisebb ugyanis a társaság feladata, mint hogy ellássa villamosenergiával a Mészáros-csoport vállalatainak többségét. Ezért sem volt teljesen érthető, hogy miért volt két társa is Mészáros Lőrincnek az energetikai cégben. A helyzet azonban szépen lassan megváltozott, a társak kivásárlása kezdetét vette.

Mészáros Lőrinc egy mikrofonba beszél
Mészáros Lőrinc egy mikrofonba beszél
Fotó: MTI, Bodnár Boglárka

Első lépésként  a Mészáros-csoport többségi tulajdonos lett a Central Energy Trade Kft.-ben (CET), amely villamosenergia- és földgáz-kereskedelmi működési engedéllyel is rendelkezik. A CET Kft.-nek 2015 óta egyedüli tulajdonosa volt a balatonalmádi székhellyel rendelkező, a Banka-család tulajdonában lévő Tensor-Média-Print Kft. Mellé érkezett 2022-ben Mészáros Lőrinc érdekeltsége, mégpedig oly módon, hogy az addigi egyedüli tulajdonos három részre osztotta a részesedését. A cég nevét pedig megváltoztatták EMvia Kft.-re.

Második lépésként tavaly szeptemberben a Status Energy Magántőkealap 52,93 százalékos befolyása 78,43 százalékos mértékűre növekedett. Az alapot a Mészáros Lőrinc által egyedüliként tulajdonolt Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli. A tulajdonosi arány 25,5 százalékos növeléséhez az kellett, hogy a Status Energy Magántőkealap megvásárolta a Tensor-Média-Print Kft. üzletrészét.

Várható volt, hogy előbb-utóbb bekövetkezik az utolsó, harmadik lépés is. Nos, bekövetkezett. A maradék 21,57 százalékos rész eddig a budapesti székhelyű Aapril Kommunikációs Kft. nevű társaságé volt. A stabilan veszteséges kis cég egyedüli tulajdonosa sokáig a budapesti Németh Bálint volt, de tavaly július közepén megérkezett mellé a Gaius Magántőkealap. A Válasz Online még 2021-ben közölt cikket arról, hogy 43 titkos pénzalapot kezel a NER felsőelitje. Ezek egyike a Nukleus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amely a Gaius-t is menedzseli.

Nyilvános adatbázisok szerint április 10-e óta viszont már az Aapril Kommunikációs Kft. is távozott az energiakereskedő cégből, vagyis mintegy másfél év kellett ahhoz, hogy a Mészáros-csoport magára maradjon a társaságban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) április végén előzetesen engedélyezte a tranzakciót.

Célunk a csoporton belüli ügyfelek, valamint közepes méretű piaci ügyfelek számára biztosítani a villamosenergia kiskereskedelmi és az ehhez szükséges mérlegköri szolgáltatást

- szól az EMvia bemutatkozása.

Honnan jön az áram?

Bükkábrányban üzemel Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja. A park csaknem 65 ezer darab polikristályos napelemet működtet. A Bükkábrányi Energiapark tulajdonosa a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., amely szintén a Mészáros-csoporthoz tartozó Status Energy Magántőkealap leányvállalata. Az üzemeltetést és a karbantartást pedig a Mátrai Erőmű Zrt. biztosítja. Az tavaly áprilisi hír volt, hogy a Bükkábrányi Energiaparkban a napelempark túltermelésekor - hazánkban elsőként - tisztán zöldáramból állítanak elő hidrogént.

Egy ideig a Mátrai Erűmű is a Mészáros-birodalom része volt. Az még 2017-ben derült ki, hogy a cseh Energeticky Prumyslovy Holdinggal társulva vásárolt többségi részesedést a Mátrai Erőműben Mészáros Lőrinc. Ez a közös cég 72,62 százalékos tulajdonrészt szerzett a visontai erőműben. Az állami Magyar Villamos Művek (MVM) pedig 2020 elején vásárolta meg az erőmű többségi részesedését Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől. Előtte a veszteséges működés ellenére 11,2 milliárd forint osztalékot fizettek a tulajdonosoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!