2019. január 24. 19:55
MTI

Nagy bölcsességek hangoztak el a davosi Világgazdasági Fórumon.

A pénzügyi témák mellett nemzetközi politikai kérdések, így az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kiválása (Brexit) is szerepelt a davosi Világgazdasági Fórum csütörtöki felszólalásaiban és interjúiban.

António Guterres ENSZ-főtitkár beszédében arra figyelmeztetett, hogy az Oroszország, az Egyesült Államok és Kína közötti feszült viszony miatt a világ aggasztó "megosztottság" áldozata, és egyre kevésbé világosak a viszonyok. Hangsúlyozta: a globalizáció ellenzőit nem szabad "nacionalistának, populistának vagy bárminek" nevezni. Rámutatott, hogy többet kell tenni a "nadrágszíj-politika" következményeként az álláspiacon jelentkező bizonytalanság és az életkörülmények romlása ellen. A politikai intézmények és a nemzetközi szervezetek hosszú évek óta elfeledkeznek ezekről az emberekről. Meg kell érteni a "fájdalmaikat" és az "alapvető okokat", amelyek miatt ellenzik az ENSZ által szorgalmazott multilateralizmust - mondta.

Több felszólaló is állást foglalt a Brexit kapcsán. Leo Varadkar ír kormányfő figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság hatalmas nehézségekre számíthat, ha megállapodás nélkül távozik az EU-ból. Közölte: megállapodás nélküli távozás esetén Nagy-Britannia nemcsak az unió egységes piacáról esik ki, de nem lesz részese a világ többi országával, így Japánnal, Kanadával és Dél-Koreával megkötött uniós megállapodásoknak sem. Amíg az ír határkérdést nem oldják meg, a briteknek nagyon nehéz lesz bármilyen kereskedelmi megállapodást kötniük - mutatott rá. Felszólította a brit törvényhozókat, hogy fogadják el a Theresa May brit kormányfő által az EU-val elért megállapodást.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 234 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,75 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,80 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 762 forintos törlesztőrészlettel és 2,90 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 075 forintos induló törlesztőrészlet és 3,37 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!