<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ezek voltak az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményei az elmúlt órákban – visszatekintés.

  • Heves harcok dúlnak a dél-ukrajnai Herszon megyében és a Donyec-medencében, Oroszországból csapásokat mértek Szumi és Csernyihiv megyék határmenti területeire, a támadásokban több lakos életét vesztette - közölte az Ukrajinska Pravda hírportál. Az északi országrészben lévő Csernyihiv megyét háromszor lőtték az oroszok, a szomszédos Szumi régióban 93 lövedék becsapódását jelentette a helyi hatóság. Személyi sérülés nem történt, de károk keletkeztek.
  • Amerika arra készül, hogy bejelentse közel 800 millió dollár érték újabb katonai segély és drónok küldését Ukrajnának. Az Associated Press információi szerint a segélycsomag nagy részét további nagy hatótávolságú fegyverek és lőszerek teszik ki, de két neve elhallgatását kérő tisztviselő megerősítette, hogy az újdonságok között szerepelnek hordozható, nagy hatótávolságú drónok is. Az Egyesült Államok korábban már több mint 9 milliárd dollár (7,6 milliárd font) értékben küldött Ukrajnának fegyverrendszereket, lőszert és egyéb felszerelést.

A háború 177. napjának eseményei. Fotó: DepositphotosA háború 177. napjának eseményei. Fotó: Depositphotos

  • Telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök, a hívást Macron kezdeményezte. A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin figyelmeztette Macront, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműt érő lövések, amelyeket Kijevnek tulajdonított, nagyszabású katasztrófához vezethetnek. A francia elnöki hivatal közlése szerint Emmanuel Macron azt közölte orosz kollégájával, hogy aggódik az atomerőmű biztonsági kockázatai miatt. Az Elysée palota közölte azt is, hogy Putyin beleegyezett abba, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői küldöttségét a helyszínre küldje.
  • Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat közleményében tudatta, hogy olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint az  orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű működő energiablokkjait az oroszok a közeljövőben le fogják állítani, és a nukleáris létesítményt leválasztják az ukrán energiarendszer áramellátását biztosító vezetékekről. Az értesülés forrását nem fedte fel a vállalat.
  • Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pénteken kijelentette, hogy az orosz kézre került atomerőműben termelt villamos energia Ukrajnához tartozik, és követelte ennek az elvnek a teljes körű tiszteletben tartását – írja a Reuters. Nyilvánvaló, hogy a Zaporizzsjai áram ukrán áram, és különösen télen szükség lesz rá az ukrán emberek számára. Ezt az elvet teljes mértékben tiszteletben kell tartani – hangsúlyozta.
  • Új megbízott parancsnokot neveztek ki a Fekete-tengeri Flotta élére Viktor Szokolov orosz ellentengernagy személyében - közölték orosz hírügynökségek. Augusztus 10-i kinevezésének korábban a médiában megszellőztetett hírét maga a parancsnok erősítette meg egy szevasztopoli rendezvényen. Az 59 éves Szokolov 2020 óta a Kuznyecov Tengernagy Tengerészeti Akadémia vezetőjeként szolgált, előtte pedig hét éven át az orosz Északi Flotta parancsnokhelyettese volt.

(The Guardian, Reuters, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.