2018. október 11. 13:51
MTI

A főpolgármester szerint "nettó butaság", hogy odaadta volna Budapest jogosítványait. Jön a fővárosi fejlesztési tanács.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán kérte fel Tarlós Istvánt, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért.

Tarlós az M1-nek nyilatkozva ma azt mondta: a főváros kompetenciái nagy mértékben nőnek a miniszterelnökkel november 17-én aláírandó megállapodás alapján. Tarlós szerint a jövő évi főpolgármester-választáson való induláshoz megfogalmazott megkötéseivel nyitott kapukat döngetett. A kormányfő, a kormány, a Fidesz olyan kéréseket teljesített a főváros önállóságával és a főpolgármesteri hatáskörökkel kapcsolatban, hogy nehéz lett volna azt mondani, hogy nem vállalja a jelöltséget.

Orbán Viktor és Tarlós István találkozója a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én. (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Zűrzavar az ellenzéknél

Az ellenzéki reakciókról szólva közölte, hogy némi zűrzavart érzékelt. Az ügyben megszólalt politikusok valójában nem tudják, hogy mi van az említett széleskörű megállapodásban, amely nem csak a főpolgármester közvetlen választásáról és a budapesti fejlesztési tanácsról szól.

Befejezik a metófelújítás, jöhet a belváros autómentesítése

A miniszterelnökkel megegyeztek központinak mondható kérdésekről, így a 3-as metró felújításának befejezéséhez szükséges forrásról, a tömegközlekedésről, valamint a szemétszállításról is. Megállapodtak abban is, hogy a kormánnyal áttekintik Budapest árvízvédelmi helyzetét, továbbá a megállapodásban foglalkoznak a belváros autómentesítésének kérdésével is.

Tarlós István szerint a megállapodás tartalmát előre bírálni "kitalált és elképzelt történetekkel felesleges". "Teljes tévedés azt állítani, hogy a főváros kompetenciái csökkenek, nagyon nagy mértékben nőnek a megállapodás alapján" - mondta főpolgármester.

Jön a közfejlesztési tanács

A Budapesti Közfejlesztések Tanácsa paritásos alapon áll majd össze, a miniszterelnök az elnök, a főpolgármester a társelnök, Fürjes Balázs budapesti és agglomerációs kiemelt fejlesztésekért felelős államtitkár az ügyvezető alelnök lesz, tagja lesz a kormány részéről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, az innovációs és technológiai miniszter, valamint az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter. A főváros részéről tagja lesz a tanácsnak a főpolgármester által jelölt főpolgármester-helyettes, valamint a szintén által jelölt két, a Fővárosi Közgyűlésben ülő kerületi polgármester (a főpolgármester elképzelhetőnek nevezte, hogy ez utóbbi egyik tag ellenzéki legyen).

A tanács kompetenciájába utalják a budapesti állami és fővárosi nagyprojekteket és a hosszú távú fejlesztési terveket, utóbbiakat érintően a főpolgármesternek vétójoga lesz. Az M3-as metró felújítása is a tanács elé fog kerülni, csakúgy, mint a főpolgármester elképzelése szerint a BKV járműcseréje. Emellett a főpolgármester állandó jelleggel részt fog venni azokon a kormányüléseken, ahol Budapestről tárgyal a kabinet.

"Erre azt mondani, hogy Tarlós előre odaadta a főváros jogosítványait, az (...) egy nettó butaság" - mondta főpolgármester.

Tarló elmondta még azt is: szeretné, hogy fővárosi kiemelt projektek, nagyprojektek esetében a közbeszerzéseket nem a főváros, hanem egy a tanács által létrehozott vagy már meglévő állami szerv végezné. A fővárosnak lesz egy közbeszerzési főosztálya az ott maradó kis projektekre.

A kormány a szerdai ülésén döntött a fővárosi fejlesztési tanács megalakításáról. A budapesti fejlesztési tanács november 17-én tartja majd első ülését.