<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
11p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Csütörtökön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tart sajtótájékoztatót a kihelyezett kormányülésen született döntésekről.

A csütörtökön 10 órakor kezdődött Kormányinfóról lapunk percről percre közvetítésben számol be.

Kérdések:

12.32:

Az elbocsátásra kerülő katonatisztek plusz juttatást kapnak, ami biztos alapot jelent (keresetük 70 százaléka, csökkentve a nyugdíjig hátralevő évek százalékával), és emellett dolgozni is tudnak – válaszolta kérdésre Gulyás Gergely.

12.27:

Ha az uniós pénzek hitelrészét is megkapnánk, abból lehetne finanszírozni a napelemek energiatárolását. Az akkumulátor beszerzése egy háztartásnál lényegesen drágább, mint a napelem, ez egy nagyobb üzemnél éri meg. A szaldóelszámoláshoz hálózatfejlesztésre lenne szükség, hogy vissza lehessen térni a visszatápláláshoz – ismertette kérdésre Gulyás Gergely.

12.20:

Nincs olyan lehetőség, hogy megfosszák Magyarországot az EU soros elnöki tisztétől, a felvetés pedig abszurd – vélte Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy egyes politikusok a közösségi médiában már erre tettek utalást.

12.13:

Gulyás Gergely szerint az összes igényelt munkaerőt magyarokkal lehetne feltölteni a debreceni akkumulátorgyárban – válaszolta a miniszter az erre vonatkozó kérdésre. Célirányos szakképzésre, a munkaerőpiac feltérképezésére van szükség ehhez – tette hozzá. A miniszter szerint a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás felgyorsítja az ügyintézést.

12.05:

Kategórikusan nemmel válaszolt Gulyás arra a kérdésre, hogy felmerült-e, a többlet áfabevétel miatt csökkentsék az áfát. Gulyás Gergely szerint az áfacsökkentés nem árcsökkenést, hanem a kereskedelmi profit emelkedését jelenti. (A kormány indítványára az Országgyűlés számos termék áfáját 5 százalékra csökkentette már – A szerk.)

12.03:

Nem elfogadható, ha több a kuratóriumi tagok fizetése, mint a kifizetett ösztöndíj – mondta Gulyás Gergely.

12.00:

Biztonsági okokból nem tudható, lesz-e kétoldalú találkozó Orbán Viktor kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között csütörtökön Brüsszelben – mondta Gulyás Gergely.

11.56:

A miniszter nem lát kivetnivalót abba, hogy a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté is jelen volt a kormányülésen. Mint mondta, az Antall-kormány óta előfordul, hogy frakcióvezetőt meghívnak.

11.55:

Gulyás a Kormányinfón hallott először arról, hogy a Fidesz-közeli Makronóm Intézet napokkal a publikálás előtt megkapta a KSH kiskereskedelmi adatait.

11.52:

A meddőségi központok hatékonyságát javító változtatás van folyamatban, egy életkor kapcsán van orvosszakmai vita, de strukturális változtatásokról nincs szó – válaszolta Gulyás Gergely.

11.50:

Varga Judit miniszterként „kapta” Völner Pált mint államtitkárt, az államtitkárság egyik főosztályán történtek a visszaélések – mondta az erre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely, aki hozzátette, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

11.38:

Nem terveznek a debreceni akkumulátorgyár térségében különleges gazdasági övezetet létrehozni – mondta Gulyás. Azzal indokolta, hogy Debrecen egymaga nagyobb, mint Iváncsa vagy Göd esetében az egész térség.  A hajdúsági vármegyeszékhely meg tud egyezni a környező településekkel – fűzte hozzá. (Dunaújvárosnak is voltak ilyen megegyezései például Iváncsával – A szerk.)

11.35:

Egyelőre nem érdemes semmilyen konstrukcióban gondolkodni a Liszt Ferenc repülőtér megvásárlása kapcsán, mert a tárgyalások most kezdődnek. Nincs feltétlenül olyan cél, hogy többségi állami tulajdon legyen – mondta Gulyás Gergely.

11.32:

Nem kaptak olyan kérést a román diplomáciától, hogy távolítsák el a Parlamentről a székely zászlót – mondta a miniszter. Nincs olyan döntés, hogy magasabb szintű kormányzati részvétel legyen a Székely Szabadság Napja rendezvényein.

11.30:

A hadseregben az indokoltnál, a közlegényekhez képest több a tisztek létszáma – válaszolta a hadseregben bevezetett elbocsátásokra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely. Most ütőképes haderő kell, ebbe igenis belefér, hogy hol van szükség kevesebb vagy több emberre – fűzte hozzá.

11.28:

Hajdú-Bihar vármegyében gördülékenyebbé vált az egészségügyi ellátás – értékelte a térségben már bevezetett átalakításokat a kancelláriaminiszter.

11.27:

Az igazságügyi kamara felett van felügyeleti joga a minisztériumnak, itt indulhat el a vizsgálat – felelte a Völner–Schadl-féle korrupciós ügyre válaszolva Gulyás Gergely. Varga Judit miniszter iránt a kormányzati bizalom erősebb, mint valaha – szögezte le a kancelláriaminiszter.

11.26:

A KRESZ-vizsgák támogatásának összege idén nem emelkedhet, a jövő évi költségvetésben lehet szó erről.

11.25:

A kormány érdekelt abban, hogy Paks II. minél hamarabb meginduljon. Gulyás azt mondta, ami orosz hitelt eddig lehívott az ország, azt kivétel nélkül törlesztették is.

11.24:

Az akkumulátor közvetlen állami támogatásáról még nem született döntés, az illetékes a Külgazdasági és Külügyminisztérium – válaszolta a tárcavezető.

11.22:

Nyitottak arra, hogy vezető politikusok (államtitkárok, helyettes államtitkárok, kormánybiztosok) meghatározott ideig lehessenek tagjai közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumainak – mondta a kancelláriaminiszter az erre vonatkozó kérdésre.

11.19:

Gulyás Gergely nem erősítette meg, hogy a kormány azt kérte volna, nyolc orosz oligarcha szankcionálását ne hosszabbítsa meg az EU – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre Gulyás. Nem kommentálta azt sem, hogy sajtóhírek szerint Kirill pátriárka korábban a KGB-nek lehetett az ügynöke.

11.14:

A Dunaferr-dolgozók fél évnyi bére 16 milliárd forint, bíznak benne, hogy ez alatt új munkáltatót (befektetőt) tudnak találni. Ha lesz fejlemény, beszámolnak róla.

11.12:

Az ország kőolajellátása biztosított, ahogy a többi Közép-Európai országé is. A szankciós kormányálláspont megerősítése az az 1,4 millió ember, aki a nemzeti konzultációt kitöltötte – mondta Gulyás Gergely. Az Azerbajdzsánból megvásárolható gáz kérdésében akár az EU segítsége is szóba jöhet.

11.10:

A határvédelemre költött összeg felét kéri vissza Magyarország az EU-tól, ez több, mint 1 milliárd euró.

11.09:

A kárpátaljai magyar vezetőkkel találkozott Gulyás Gergely, ők arról számoltak be, a helyzet nehéz, de a magyarság kitart – ismertette a kancelláriaminiszter. „Akik elmentek, azok a sorozott korban levő férfiak” – tette hozzá. Amagyar állam támogatási csomagjának összeállítása most zajlik. Nemcsak az ottani magyarokat, hanem az összes ott élőt támogatják – húzta alá.

11.08:

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tárgyalhat a Liszt Ferenc repülőtér visszavásárlásáról – mondta a miniszter.

11.07:

A szélerőműveket közelebb lehet majd hozni a településekhez – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre.

11.06:

Nem tudnak eleget tenni a közalkalmazottak, köztisztviselők 25 százalékos béremelési követeléseinek, mert a költségvetés keretei között nincs lehetőség – mondta Gulyás Gergely. A miniszter az eddigi béremelésekre emlékeztetett.

11.04:

Az akkumulátorgyár elleni aggályokat az illetékes hatóságok cáfolják, azokra egyértelmű világos választ kell adni – közölte a miniszter.

11:01:

A Katasztrófavédelem felkészült arra, ha esetleg egy, a törökországihoz hasonló földrengés sújtaná Magyarországot, de annak esélye rendkívül kicsi, a Kárpát-medence ebből a szempontból nagyon biztonságos – mondta Gulyás Gergely.

10.58:

Az iparfejlesztésre szánt összegek 90 százalékát EU-s hitelből finanszíroznák. Enélkül a magyar kormánynak kellene ezt az összeget előteremteni, ha nem férünk hozzá a hitelhez, elő is teremtik – szögezte le Gulyás Gergely.

10.55:

Az akkumulátorgyárra vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta, az 3000 milliárdos beruházás, az adóbevételek miatt megéri, és munkahelyek ezreit teremti. A legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat be kell tartania a CATL-nek is. A sajtóban megjelent 320 milliárdos támogatás nem pontos, mert az ipari parkban százmilliárdos fejlesztésekre az akkumulátorgyár nélkül is szükség lenne.

10.53:

Gulyás nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy az élelmiszerárstopra vonatkozó intézkedés meddig marad. „Amíg az ellátásbiztonságot nem veszélyezteti” – mondta a tárcavezető. A hatályos szabályozás szerint az ársapka április 30-is tart.

10.50:

Bárkinek joga van kérni felvételét a NATO-ba, az ukrán kérést is támogatták, de a kárpátaljai őshonos magyarság ügyét (nyelvtörvény, oktatási törvény) meg kell oldaniuk, az messze áll attól, amit európai mércével elfogadhatónak tartunk – ismertette a kancelláriaminiszter.

10.47:

A MOK követelései nem kerültek szóba a kormányülésen – válaszolta Gulyás Gergely az erre vonatkozó kérdésre. A változásokról a kamarával kell tárgyalnia az egészségügyi kormányzatnak.

10.45:

A közérdekű vagyonkezelő alapítványokban betöltött tagságról történt lemondás „abszolút zsarolás” miatt történt – közölte a kancelláriaminiszter ugyancsak kérdésre. A polgármesterek egyelőre maradhatnak a kuratóriumokban, pártállástól függetlenül.

A felügyelő bizottságokban alig van érintett. A módosítást akkor fogják törvényjavaslatként benyújtani, ha megegyeznek az Európai Bizottsággal.

10.39:

Határkerítés kérdése: „Magyarországnak nem igaza volt, hanem igaza lesz” – mondta Gulyás Gergely. A külső határvédelem fontos, különben a belső határvédelem is nehéz lesz.

10.36:

Az úgynevezett dollárbaloldalra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta, szerinte nem lenne meglepő, ha kiderülne, az ellenzéket külföldről irányítanák.

A tizedik szankciós csomagra vonatkozó kérdésre azt mondta, nem akar előzetes spekulációkra vállalkozni, meg kell várni a konkrét javaslatot.

A 2024-es női kézilabda Eb-ről azt mondta, talán egy városban egy csoport meccseit meg lehet rendezni.

Bejelentések:

10.33:

A kuratóriumi tagságról lemondott az összes vagyonkezelő alapítványban tag miniszter is február 15-ével. Vagy ezt, vagy a kormányzati mandátumukat kell viszaadniuk – közölte a miniszter.

10.31:

Észszerű kompromisszumokat köt Magyarország az Unióban, ez lesz a mostani EU-csúcson is. Még akkor is támogatják, ha annak közösségi jogalapja nincs – mondta Gulyás Gergely.

10.29:

Békét szeretnének Ukrajnában – röviden ezt is közölte a kancelláriaminiszter, ugyanakkor hozzátette, el kell kerülni a háború eszkalációját, a világháborút.

Anyagilag is támogattuk az ukránokat, de fegyvert nem küldünk, mert az csak Kárpátalján keresztül mehetne, és mindenki érdeke, hogy az ne történjen meg – mondta Gulyás Gergely.

10.26:

Magasabb volt a béremelkedés, mint az infláció – állította a kancelláriaminiszter. A nyugdíjakat az inflációval emelték, a 13. havi nyugdíjakat is. Bíznak benne, hogy a 14,5 százalékos nyugdíjemellés magasabb is lesz, mint az egész éves idei infláció.

A fő cél az infláció leszorítása, a munkahelyek megvédése és a recesszió elkerülése – közülte a miniszter.

Az ipari és mezőgazdasági energiaigényt egy 2030-ig tartó eenergiastratégiával tekintették át, ebben a nukleáris, a megújuló energia és a hálózatfejlesztés is fontos szerepet tölt be. 2030-ig 1 millió okosmérőt is felszerelnének.

Szeretnék az Adria kőolajvezetés kapacitását bővíteni, ezt kiemelt fontosságú projektnek nevezte.

A százhalombattai finomítót átállítanák többféle nyersanyag feldolgozására, a középületek energiahatékonysági fejlesztését felgyorsítanák.

Az évtized végére a hidrogénmeghajtású buszok beszerzését is szeretnék megvalósítani.

10.19:

A törökországi földrengésről Gulyás Gergely a Belügyminisztériumra hivatkozva azt mondta, a magyarok eddig 27 túlélőt mentettek ki, illetve számos áldozatot is találtak. Magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomásuk, az ott tartózkodó 16 magyarral felvették a kapcsolatot, mind jól vannak. Együttérzésükről biztosította a törököket és szíreket.

Előzmény:

A várhatóan február 20-án kezdődő tavaszi parlamenti ülésszak előtt kihelyezett kormányülést tartott Orbán Viktor kabinete. A miniszterek megbeszélésén az ukrajnai háború és annak nemzetközi összefüggései, az energiaválság, az EU tervezett teljes olaj- és gázembargója mellett a vidékfejlesztési stratégia és a magyar tudomány perspektívái is szóba kerülhettek.

Fontos kérdés lehet, hogy meddig tarthatóak fenn a normális piacgazdaságban megengedhetetlen árstopok, a gazdaságfejlesztési miniszter kijelentése alapján ezek kivezetése is téma lehet a csütörtöki Kormányinfón.

Az árstopok kivezetését szakmai szervezetek is egyre erősebben kritizálják.