2017. november 24. 11:43

Eszközbeszerzésre, modernizációra. És 2019 végén eltörlik az új lakások vásárlásához igényelhető 5 százalékos áfa kedvezményét. Megy az Építőipari Ágazati Konzultáció.

Az építőipar teljesítményének növelése érdekében együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az Építőipari Ágazati Konzultáció első ülése után pénteken Budapesten.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (k) beszédet mond az Építőipari Ágazati Konzultáció első ülésén a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2017. november 24-én. Balról Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke (b), jobbról Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára. MTI Fotó: Kovács Attila

Az aláírást követő sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter bejelentette: decemberben 20 milliárd forintos kerettel pályázati lehetőséget nyitnak az építőipari vállalkozásoknak, amellyel technológiai, automatizálási eszközök beszerzését támogatják, segítve az ágazat szereplőinek a kapacitások bővítését és a technológiai váltást.

Új lakások vásárlása esetén az 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) 2019. december 31-ig vehető igénybe, tehát a kedvezmény még több mint két évig él. A határidő felülvizsgálata jelenleg nem szerepel a kormány napirendjei között, de ha a folyamatos egyeztetések során az ágazat szereplői erre szakmai javaslatot tesznek, azt a kormány vizsgálni fogja - hangsúlyozta Varga Mihály.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta: az ágazati konzultáción a húsz legnagyobb forgalmú építőipari cég vett részt, amelyek felelősséget viselnek a kis- és közepes vállalkozásokért is.

MTI