2017. november 8. 14:43

A törvényjavaslatot Balog Zoltán emberminiszter emlegette fel a családügyi kabinet alakuló ülésén.

Családügyi kabinet alakult szerdán Budapesten, a testület első ülésén szó esett a Kopp Mária szociológus nevét viselő népesedéspolitikai intézet felállításáról, valamint különböző családtámogatási intézkedésekről is.

Köztük arról is, hogy egy már benyújtott törvényjavaslat szerint 2018-tól a súlyosan beteg gyereküket legalább 20 éven át ápoló szülők nyugdíjba vonulásuk után havi 50 ezer forint nyugdíj-kiegészítést kapnak. Erről Balog Zoltán emberminiszter beszélt, aki azt mondta, ez az intézkedés körülbelül 900-1000 embert érint.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a családügyi kabinet ülésén az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2017. november 8-án. MTI Fotó: Emmi / Bartos Gyula

Az államtitkár egyébként azzal indokolta a családügyi kabinet megalakítását, hogy a kormánynak a legfontosabbak a gyerekek, ezért kiemelt ügyként kezeli a családok támogatását. Ennek a munkának a részeként alakult meg a családügyi kabinet, amely várhatóan havonta ülésezik majd, és javaslatokat, ajánlásokat fogalmaz meg a kormánynak, döntéseket azonban nem hoz.

A miniszter szólt arról is, hogy a hagyományos bölcsődék esetében 15-ről 25 százalékra, mini bölcsődék esetében pedig 50 százalékra növelik az ellátási területen kívülről fogadható gyermekek arányát.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős Emmi-államtitkár pedig azt jelentette be, hogy december 1-jével létrejön a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs), amely családpolitikai és népesedési kérdések kutatásával foglalkozik majd, ezzel is segítve a kormányzati döntéshozatalt. Az intézet emellett segítheti majd annak a Magyarország által követett modellnek a nemzetközi bemutatását, amely nem külső erőforrásokkal szeretné pótolni a demográfiai veszteségeket, hanem belső erőforrásaira, a családokra támaszkodik.

MTI