<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Jelentősen kedvezőbbé tette a kormány az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást.

Kedden délután a Pénzügyminisztérium jelentős adócsökkentésről szóló közleményt adott ki. Ennek értelmében új alternatívával is számolhatnak azok, akik eddig - jellemzően mellékállásban - katáztak, viszont a módosított törvény miatt kiesnek ebből az adózási nemből. Mint ismert, a jövőben már csak olyan főállású egyéni vállalkozó választhatja a katát, aki csak és kizárólag magánszemélyek felé bocsát ki számlát.

Noha ez meglehetősen életidegen megoldásnak tűnik, egyéni vállalkozók százezreinek okoz nehézséget, hogyan folytassa tovább a tevékenységét, meg úgy általában az életét. Egyetlen reális alternatíva számukra az átalányadózás volt, amely főállású vállalkozóként jelentős anyagi veszteséget és plusz adminisztrációs terhet jelent számukra. Nyilván vannak a katások között olyanok is, akik talán valamelyik megrendelőjüknél alkalmazásba kerülhetnek, ám ők vannak kisebbségben, hiszen sokan projektalapon dolgoztak, vagy több cégtől volt megbízásuk.

Mindenesetre azzal, hogy a kormány az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) terén változtatásokat eszközölt, a katások egy részének reális alternatívát jelenthet ez az adónem. A kormány ugyanis eltörölte a kifizető (munkaadó) által fizetendő ekhót, amivel kedvezőbb lehet a foglalkoztatás. Az ekho úgy néz ki ugyanis, hogy legalább a minimálbér után meg kell fizetni a hagyományos közterheket (szja, tb, szochó), az afeletti részre pedig csak 15 százalék ekhót kell fizetni. Adminisztrációs kötelezettség sincs és érvényesíthetők ebben az adónemben a különféle szja-kedvezmények (akár a családi adókedvezmény is).

Ide kattintva számolja ki, hogyan alakul a jövedelme az ekho adónemben! 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.