2017. december 7. 12:32

Sajtóértesülések szerint Európában 4500 munkahely szűnhet meg, leginkább Németország és Svájc az érintett. Itthon is lesznek elbocsátások.

A General Electric (GE) multinacionális, technológiai és szolgáltatási vállalata azt tervezi, hogy 12 ezer munkahelyet szüntet meg energiatermelési üzletágában - közölte a Bloomberg hírügynökség csütörtökön jól értesült forrásra hivatkozva.

A GE Power alkalmazottainak mintegy 18 százalékát küldik el, túlnyomórészt az Egyesült Államokon kívüli vállalatoknál szakmunkásokat és betanított munkásokat építenek le.

A Reuters hírügynökség szerdán ágazati forrásokból úgy értesült, hogy a General Electric 4500 munkahelyet számol fel Európában. A GE megerősítette, hogy jelentős leépítésekre készül Németországban és Svájcban.

Dolgozók a GE Hungary nagykanizsai LED-gyárában. (MTI Fotó: Varga György)

John Flannery, a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező amerikai központú ipari konglomerátum augusztusban hivatalba lépett vezérigazgatója november közepén jelezte, hogy szűkítik a General Electric tevékenységét és több ezer főt elbocsátanak. A szerteágazó portfólióval rendelkező vállalatnál 20 milliárd dollár értékű eszközállomány leépítését is tervezik. Flannerynek az a célja az újabb mélyreható változtatásokkal, hogy kisebb, a változásokra gyorsabban reagáló és nyereségesebb vállalattá alakítsa át a 125 éve működő céget.

A GE 1989 óta van jelen Magyarországon, a legnagyobb amerikai befektető, és egyben az egyik legnagyobb magyar vállalat is. Több mint 10 ezer munkatársat foglalkoztat, 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet. 2012 végén a GE és a magyar kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

MTI