2017. július 10. 03:34

Ez azt jelenti, hogy napi 444,6 millió forintba kerültek azok a vizes vb-re elkészített ideiglenes létesítmények, melyeknek az esemény végeztével hűlt helyük lesz.

Eredetileg arról volt szó, hogy csupán néhány tízmilliárd forintba fog kerülni a vizes világbajnokság, mára viszont úgy elszálltak a költségek, hogy összesítésünk szerint a 104 milliárd forintot súrolja a megkötött szerződések értéke. És még várunk néhány - minden bizonnyal több százmillió forintos-  tétel beesésére is.

A 104 milliárd forintból olyan fejlesztések is megvalósultak, melyek előnyét a rendezvény után bárki élvezheti, mint például az uszodák felújítása, a Dagály-sétány vagy épp a horror áron elkészülő rákospalotai gyalogoshíd. Igaz, utóbbi indokoltsága főleg annak ára miatt erősen megkérdőjelezhető, de ettől most tekintsünk el. A tartós beruházások mellett elengedhetetlen, hogy átmeneti infrastruktúra is kiépüljön, például parkolók, buszforduló vagy egyéb helyszínek. Ezek közös jellemzője, hogy csak a rendezvény idejére van szükség rájuk, azt követően le-, illetve elbontásra kerülnek. A közbeszerzési értesítőkben megjelent hirdetmények alapján megpróbáltuk összeszedni ezeket a beruházásokat, hogy megtudjuk, a Masters Világbajnoksággal együtt 31 napig tartó rendezvénnyel kapcsolatban mekkora összeget "dobtunk ki az ablakon". Mert, hogy ezek a továbbiakban elvesztik a létjogosultságukat és senki hasznára nem lennének.

Összesítésünk szerint összesen 13,78 milliárd forintot fogunk elkölteni arra, hogy felépítsenek dolgokat, hogy azokat elbontva a rendezvény végén visszaállítsák az eredeti állapotokat.

Ezen belül a legdrágább tétel a szinkronúszás és felkészülési létesítmények tervezése és kivitelezése, amire 4,9 milliárd forint megy el. A nyitó- és zárórendezvényre 3,8 milliárdot fordítunk, az óriás ugrótorony tervezése, kivitelezése és majd bontása összesen 3,1 milliárdot emészt fel. Az átmeneti parkolók, kikötők, buszforduló és a szervezést segítő szállítmányozási és raktározási sátor a Duna Aréna környékén 1,17 milliárdba kerül.

A 788 milliós egyéb kategóriába pedig olyan tételeket soroltunk, mint például a közlekedési tervek elkészítése, addicionális rendezvénytechnikai létesítmények és a balatonfüredi nyílt vzi úszáshoz szükséges létesítmények tervezése és kivitelezése.

A beruházások legnagyobb nyertese a Penta Industry lett, aki elnyerte a jogot a szinkronúszás létesítményeinek kialakítása, így egyedül 4,8 milliádot tehet zsebre. A MÜPA és az ECA2 a nyitó- és zárórendezvényeken fog 3,8 milliárdot kaszálni. A dobogó harmadik fokára pedig a Pentához hasonlóan kormányközeli vállalkozásnak nevezhető West Hungária Bau, aki az óriás ugrótorony előkészítési, építési és bontási munkáit nyerte el. Mindezért 2,9 milliárdot tehet majd zsebre.

Székely Sarolta
mfor.hu