2017. november 14. 14:39

77 új óvoda, bölcsőde épül és 250 intézmény újul meg 2019 végéig.

Közel 21,5 milliárd forintos forrásból elindul a Kárpát-medencei óvodafejlesztés második üteme, amelynek keretében 77 új óvoda, bölcsőde épül és 250 intézmény újul meg 2019 végéig - jelentette be Grezsa István kormánybiztos keddi budapesti sajtótájékoztatón.

(MTI)

Közlése szerint jelen pillanatban a határon túli magyar óvodások száma 48 ezer körül van, a cél, hogy ez a szám legalább 60 ezerre duzzadjon, azaz a vegyes házasságból származó gyerekek is nagyobb eséllyel kerüljenek magyar intézményekbe.

Az új fejlesztéseknek köszönhetően az óvodai és bölcsődei férőhelyek száma több mint tízezerrel nő Kárpát-medence szerte. A második programrész során befejezik az a 19 óvodát is, amelynek fejlesztése az első ütemben indult - olvasható a háttéranyagban.

Itthon óvodafejlesztésre alapból tavaly és idén is 3,5 milliárd jutott, ennyi központi költségvetési forrásra nyújthatnak be pályázatot a települési önkormányzatok óvodafejlesztési projektekre és gyermekétkeztetési infrastrukturális feltételek javítására.

A gyermekmegőrző intézmények most tehát dögivel kapják a pénzt, ám ettől még a magyar rendületlenül fogy: a 2016 január-augusztusi adatokhoz képest idén 27 százalékkal gyorsult fel a népesség természetes fogyása. A kormány ezért 2018-at a Családok Évének hirdette meg, és hozott egy csomó olyan intézkedést, mely meghozhatja a gyermekvállalási kedvet. Ezek a kedvezmények a számításaink szerint nem fognak túl nagy lyukat ütni a költségvetésen.

via MTI