2017. október 11. 10:01

Október 2-án kötötte meg a vagyonkezelő a szerződést a nyertes vállalkozókkal.

Elkezdődnek az előkészületek a 2019. évi Maccabi Európa Játékok helyszíneként szolgáló Kerepesi úti Sportparkon - erre utal legalábbis az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő bontási munkálatokra kiírt nyílt közbeszerzési eljárásán a Laterex Építő Zrt. és a Transport-Beton Kft. győzedelmeskedett, igaz, más cég nem is érdeklődött a munkák iránt rajtuk kívül. A nettó 2,1 milliárd forintos szerződést október 2-án írták alá a felek.

Ezért az összegért a játékok tervezett helyszínén a hasznosításra alkalmas épületek elbontása mellett a kapcsolódó tervezési, engedélyezési feladatokat is el kell végezni, továbbá az előírt környezetvédelmi feladatokat is el kell látni. Kicsit konkrétabban:

 • összesen 52 bontási egység van a területen,
 • az épületek mellett vasúti pályaszakaszokat is fel kell szedni,
 • a használaton kívüli közművekre is bontás vár,
 • le kell üríteni az olajos transzformátorokat, tisztítás után el kell bontani őket,
 • azbesztmentesítést is végezni kell,
 • a szennyezett talajt kárenyhítés keretében ki kell termelni, minősíteni, ártalmatlanítani.
(Forrás: Sagra Építész Kft.)

  A bontás nettó 2,1 milliárd forintja mellett a játékokkal kapcsolatban felmerülő költségnek nevezhető az a félmilliárd, melyből az állam megvette a Kerepesi úti volt Főtaxi-székházat, a kárenyhítésre 308 milliót terveztek.

  Az idei költségvetésben egyébként 300 millió forintos volt az előirányzat a játékokkal összefüggésben, a jövő évi büdzsébe viszont már 10 milliárdos kiadással számol a kormány. Egy tavaly év végi kormányhatározattal viszont borították az idei terveket, hiszen 2016-ra 500 millió forintos kiadásról rendelkezett a kormány, 2,5 milliárd forinttal pedig a 2017-es, idei büdzsét terhelték meg.

  A zsidó sportolók kontinensversenyének rendezési jogát 2015 novemberben nyerte el Magyarország. A magyar izraelita sportszövetségek, így a Maccabi VAC Hungary és az MTK Budapest, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, és az Európai Makkabiszövetség (EMC) által szervezett játékokra a rendezők mintegy 2500-3000 sportolót várnak 23 sportágban.

  mfor.hu