2017. október 24. 08:27

Jövőre a vártnál nagyobb mértékben bővülhet a magyar gazdaság, és a növekedés meghaladja majd a legtöbb közép-kelet-európai gazdaságét, ezt prognosztizálja az Atradius hitelbiztosító. A tanulmány szerint Magyarország hitelbiztosítási szempontból a közepesen kockázatos országok közé tartozik, pozitív kilátásokkal a jövő évre. A magyar államháztartás legnagyobb gyengesége továbbra is a magas külső adósság.

A magyar GDP növekedése idén várhatóan 3,6% lesz, jövőre pedig közel 3,5%. A gazdaság bővülését a magánbefektetések növekedése és az állami beruházások újraindulása teszi lehetővé. – „Tavaly az Európai Uniós támogatások folyósításának lelassulása okozta a gyenge GDP-adatot (1,9%), amit csak az erős lakossági fogyasztás tudott ellensúlyozni. Az idei és jövő évi növekedésben nagy szerepet kap az építőipar, és az export, de továbbra is fontos tényező marad a háztartások fogyasztása.” – mondta Vanek Balázs országigazgató.  

Az Atradius elemzése szerint a magánfogyasztás bővülése 2017-ben 4,3%, jövőre pedig 4,6% lehet.  Ezt a növekedést a minimálbér emelése és a csökkenő munkanélküliség segíti, bár a növekedés üteme kis mértékben visszaesik a tavalyihoz képest (5%). A 2014-15-ös defláció után, amely mögött a háztartási energiaárak szabályozása, a rezsicsökkentés állt, ismét növekedésnek indultak a fogyasztói árak. A várható idei infláció 2,6% jövőre pedig 3%. 

A hitelbiztosító elemzése kiemeli, hogy a magyar kormány számára továbbra is prioritás a fiskális fegyelem, de az eladósodás mértéke 2017-ben és 2018-ban is várhatóan nő majd.  – „Ennek az a magyarázata, hogy csökkent a társasági adó, egyes termékkategóriák áfája, jövőre pedig csökken a munkáltatói járulék. Az országgyűlési választásokkal összefüggésben lelassul az államadósság csökkenése, ennek a konszolidálását 2018 második felére várjuk” – mondta Vanek Balázs. 

A magyar államháztartás legnagyobb gyengesége továbbra is a külső adósság, amelynek mértéke 2017-ben a GDP 70 százaléka volt. – „A külső adósság tartósan csökkenő tendenciát mutat, ami pozitív. Ugyanakkor nehezíti a helyzetet, hogy a külső államadósság 30 százaléka devizaadósság, és a háztartások is főleg devizában adósodtak el. Így bár a folyó fizetési mérleg többlete segíti az árfolyamot, a forint továbbra is sebezhető a befektetői hangulat változásaival és a devizakockázatokkal szemben” – mondta az Atradius országigazgatója. 
 
(MTI) 

A tanulmány szerint a régióban csak Románia (3,7%) előzi meg majd jövőre Magyarországot a gazdaság bővülését tekintve. A visegrádi országok között pedig Magyarország holtversenyben Szlovákiával az első, Lengyelország (3,3%) a második, a hagyományosan erős Csehország pedig ezúttal az utolsó (2,6%). 

mfor.hu