2017. július 15. 10:58

Többszöri csúszás és drágulás után most az a cél, hogy 2018 nyarára végre ráncba szedjék a Kőbányai úti Eiffel-csarnokot.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Úgy tűnik, végre sínen van az évek óta egy helyben topogó Eiffel-csarnok projekt. Az uniós közbeszerzési értesítőben szombaton megjelent hirdetmény szerint a megrendelő Magyar Állami Operaház megegyezett a Strabag Építő Kft.-vel, így a cég szedheti ráncba a leromlott állapotú ipari műemléket.

(MTI)

A Stranbag az Operaház és az Erkel Színház számára alakít majd ki új műhelyházat és próbacentrumot a Kőbányai út 30. szám alatti Villamosmozdony-javító csarnokban és ahhoz kötődő további épültekben. Generál kivitelezési feladatok várnak rájuk, beleértve a bontási, acélszerkezet- és tetőfelújítási munkákat. Mindezt 11,9 milliárd forintból kell megvalósítaniuk.

Maga a beszerzés gyorsított tárgyalásos eljárással ment végbe, ami nem is csoda, mert a feladat kapcsán 2016-ban már két tender is eredménytelenül zárult. A sikertelen nekifutások természetesen drágulással jártak, a feladatokat az eredeti becslés szerint 8,1 milliárd forintból ki lehetett volna hozni, de a tavaly augusztusi, generál kivitelezési munkákra vonatkozó hirdetmény még 7 milliárddal számolt. Első szándékból ugyanakkor 14,5 milliárd forintot fordított volna a projektre a kormány, legalábbis ezt a keretet fogadták el még 2015 nyarán.

Ha minden úgy alakult volna, ahogy eredetileg tervezik, akkor már most üzemelne a színházműhely, az átadással ugyanis két éve még 2017 nyarát célozták meg. Most, hogy az átadás idejére sikerült megtalálni a kivitelezőt, jövő nyárra módosult a cél. Ezt már muszáj lesz tartani, mert a vonatkozó kormányhatározatok alapján a felújított Operaház megnyitásának határideje 2018. május 24., és az Opera felújítás megkezdésének feltétele az Eiffel csarnok elkészítése. Tempózni tehát indokolt.

Két évvel ezelőtt készült egy videó, mely bemutatta az Eiffel-csarnok látványterveit, tessék, elvileg ilyen lesz az épület kevesebb, mint egy év múlva:

mfor.hu