2001. március 19. 11:00

A végleges számítások szerint 2001. januárban 237 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg.

A végleges számítások szerint 2001. januárban 237 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg - tette közzé a jegybank. Az egyenlegnek az előző év januárhoz mért 160 millió euró romlása mögött az áruforgalom kiadási többletének a növekedése áll. Januárban az adósságot nem generáló tőketételeknél mért nettó forráskiáramlás 158 millió euró volt. Ennek elsődleges oka a nagyarányú – 313 millió eurós – külföldre irányuló közvetlen tőkebefektetés.

Január végén a jegybanki tartalékok értéke 11,6 milliárd euró volt. A nemzetgazdaság – tulajdonosi hitelek nélküli – devizában fennálló bruttó adósságállománya 0,5, nettó külföldi adósságállománya 0,3 milliárd euróval alacsonyabb a 2000 decemberében mért értéknél. A bruttó külföldi devizaadósság csökkenése lényegében a tranzakciók 0,5 milliárd eurós
csökkent hatásának tudható be. A nettó külföldi devizaadósság változását alapvetően a keresztárfolyamok, ár- és egyéb állományváltozások 0,3 milliárd eurós csökkent hatása határozta meg.

Az áruforgalom egyenlege 2472 millió euró export és 2811 millió euró
import eredményeként alakult ki. Az export- és az importforgalom nagysága a 2000. negyedik negyedévi átlagos forgalmak szintjén alakult. A januári kivitel 456, a behozatal 661 millió euróval magasabb az előző év azonos havi adatánál. Az idegenforgalom egyenlege 2001. januárban 131 millió euró, 242 millió euró bevétel és 111 millió euró kiadás eredményeként. A vizsgált hónapban az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások egyenlege 66 millió euró hiányt mutat, amely 45 millió euróval nagyobb az előző év azonos havi adatánál.

A tőkebefektetésekhez kapcsolódó 51 millió euró nettó jövedelemkiáramláson belül a profitjellegű nettó kifizetés mértéke nem változott, míg az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadás 25 millió euróval alacsonyabb az előző év január havi adatnál. A viszonzatlan folyó átutalások januári 87 millió euró bevételi egyenlege 41 millió euróval nagyobb a tavaly értéknél.

A nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelen tőkemozgások egyenlege januárban 158 millió euró kiáramlást mutatott. A bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke – 109 millió euró Magyarországra és 313 millió euró külföldre irányuló tőkemozgás mellett – 203 millió euró nettó forráskiáramlást mutatott. A tulajdonviszonyt megtestesít portfólió-befektetéseken a nettó forrásbeáramlás 45 millió euró volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.