2017. december 18. 09:40

A kkv-kat is jellemző növekvő beruházási kedv a hitelpiacon is lecsapódik, mondta el az mfor.hu-nak a Garantiqa Hitelgarancia Zrt vezetője, Dr. Búza Éva. A kockázatokat mérsékli, hogy egyre több hazai vállalkozás hitelgaranciájával jut ilyen forrásokhoz.

A 2008-as válság után a vállalkozások egy része forráshiánnyal küzdött, majd néhány éve a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja idején inkább a bankok keresték a finanszírozható projekteket, vállalatokat. Hogy látják most a helyzetet a hitelpiacon, mennyire egyenlítődött ki a kereslet és a kínálat?
Úgy látjuk, hogy a vállalkozások és főleg a kkv szektor szereplői részéről fokozott igény van ma külső forrásokra. Ezzel párhuzamosan a csökkenő kamatmarzsok a banki szereplőket is a minél nagyobb volumen kihelyezésére ösztönzik. A kereslet és a kínálat kiegyenlítődni látszik, így nem meglepő, hogy még a vissza nem térítendő és visszatérítendő EU-s támogatások ellenére is számottevő, 13 százalékos növekedést mutat a kkv hitelezés.

Többek között az erős hazai és uniós gazdasági növekedés optimistává tette a vállalkozásokat? A pozitív hangulat mennyiben csapódik le a hitelpiacon? Hogyan befolyásolja mindez a hitelgarancia igényeket?
Egyre optimistábbak, azt lehet mondani. Ezt mutatják a saját tapasztalataink, de rendre ez az eredmény jön ki a szektor kilátásairól szóló kutatásokból is. Ugyanakkor látni kell, hogy a pénzügyi válságot ugyan magunk mögött hagytuk, de a válság tanulságait levonták a piaci szereplők, és a pénzintézetek jó időre megtanulták a leckét: megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, amit csak a megfelelő fedezet mellett hagynak jóvá.  Azt mondhatjuk, hogy az óvatos optimizmus korszakát éljük, ahol a fedezeti háttér továbbra is döntő tényező. Részben ennek következtében álhatott elő az a helyzet, hogy a Garantiqa kezességvállalási állománya a KKV hitelezés bővülésénél jelentősen nagyobb növekedést mutat. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan növekszik a gazdaságon belül azon vállalkozások aránya, amelyek finanszírozáshoz jutása a Garantiqa segítségével valósult meg. Ma már minden hetedik KKV hitel jön létre a Garantiqa kezességvállalásával, középtávon pedig azt várjuk, hogy minden ötödik KKV hitel mellé oda tudunk állni. Nagyon fontos célunk, hogy a Garantiqa kezességvállalása – ezáltal a hitelhez jutás - minden olyan hazai kis- és közepes vállalkozás számára elérhető legyen, amely képes és tud fejlődni.


Az MNB által meghirdetett NHP ugyan lezárult, ugyanakkor az MFB továbbra is kínál nulla kamattal hitelt. Ezek mennyire befolyásolják a hitelgarancia iránti igényt?
Teljesen egyértelmű, hogy a vissza nem térítendő támogatások és a visszatérítendő támogatások - azaz a kedvezményes hitelek - nagy lehetőséget jelentenek a hazai kkv-szektor számára. Ugyanakkor azt érzékeljük, hogy ezeknek a forrásoknak a kiszorító hatása annak ellenére alig látszik a kezességvállalási adatokon, hogy egy korábbi saját felmérésünk is megerősítette azt, hogy a vállalkozások előbb a vissza nem térítendő, majd a visszatérítendő támogatásokat preferálják, és csak azt követően próbálnak finanszírozáshoz jutni piaci hitel segítségével. Nincs abban persze semmi meglepő, hogy nem igazán érződik a kiszorító hatás, hiszen a támogatott források a kkv-k forrás-igényének csak egy kis részét fedik le.

Mit tapasztalnak a hazai kkv-k mennyire fogják vissza egyéb okok miatt – mint például a munkaerőhiány – a beruházásaikat?
A már előbb említett saját felmérésünk, és a tapasztalataink is azt mutatják, hogy a munkaerőhiány kétségkívül az egyik legnagyobb kihívás ma a gazdasági szereplők számára. A megfelelő munkaerő hiánya kockázatot jelenthet a napi működésre, illetve a fejlesztések és beruházások ütemezésére, míg költség oldalon növekvő bérek csökkenthetik a profitabilitást. Számunkra ennek azért is van jelentősége, mert ezek a kockázatok növekedése óvatosságra inthetik a bankokat, akik a kedvező hiteldöntés következtében további biztosítékok bevonását kérhetik az adósoktól. A vállalkozásoknak ekkor jöhet jól a Garantiqa biztosítékpótló szerepe: kezességvállalásunkkal megvalósulhat az életképes cégek finanszírozáshoz jutása abban az esetben is, ha a hitelfedezetek hiánya meghiúsította, vagy jelentősen megdrágította volna a hitelfelvételt.

A közelmúltban írtak alá megállapodást az Európai Beruházási Alappal az un. COSME garancia program keretében, melynek köszönhetően a Garantiqa 80 milliárd forint (kb. 260 millió euró) hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást 3500 magyar kis- és középvállalkozásnak. Miért jó ez a konstrukció a hazai vállalkozásoknak?
Az Európai Beruházási Alappal kötött együttműködésünk (amely a hazai garancia programok közül a legnagyobbnak mondható) keretében 2020 októberéig kötött hitelügyletekhez tudunk kezességvállalást nyújtani. A COSME Programban vállalt kezességek mentesek az állami támogatási szabályok alól, ebből kifolyólag - ahogy az imént mondtam - azok a kkv-k is igényelhetik, akik az állami támogatási limitjeiket már kimerítették. Ráadásul e programban úgynevezett  portfoliógarancia keretében is lehetővé tesszük a kezességvállalást, ami egyedülálló lesz a magyar piacon. A portfoliógarancia keretében a kezességvállalással kapcsolatos ügyintézés időigénye gyakorlatilag nullára csökken. Másik előnye az együttműködének, hogy a programban akár 1 milliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet. A beruházások ösztönzése az árazásunkban is megjelenik: beruházási hitelekhez nyújtott COSME garancia kezességvállalási díja hitelösszegre vetítve kevesebb mint 1 százalék, annak ellenére, hogy a garancia mértéke akár 90 százalék is lehet.

mfor.hu