2018. február 9. 04:26

Számos lista szedi sorrendbe a világ országait a jogállamiság, az életminőség és a korrupció helyzete szempontjából, és Magyarország ezeken a rangsorokon rendre nem túl előkelő helyeken szerepel. A BBC viszont megnézte, mi a helyzet az éllovasoknál. Nem az a meglepő, hogy mi működik náluk, hanem az, hogy ezek a dolgok innen nézve mennyire sci-finek tűnnek.

Elég rosszul áll a magyarországi jogállamiság szénája. Ezt nemcsak az ellenzéki pártok szajkózzák, hanem erre jutott a World Justice Project idei jelentése is. A jogrenddel foglalkozó független szervezet aktuális rangsorában a magyarországi jogrend minősége az 50. helyet foglalja el, vagyis ebből a szempontból kb. Brazília és Szenegál szintjén vagyunk. A WJP pedig nem egy-két tényezőt vizsgálva állítja össze a listáját, a rangsor kialakításához számba veszi az adott kormány hatalmát, az országra jellemző korrupció mértékét, a közbiztonság helyzetét, az igazságszolgáltatást és az alapvető emberi jogok biztosítottságát is. Ha látatlanban tippelni kell a lista éllovasára, akkor aligha nyúlunk mellé: igen, a skandináv országok a legjobbak, és igen, köztük is Dánia a stabil első. Nagyjából ugyanilyen a helyek leosztása a Világbank kormányzati működést vizsgáló indexén és a Social Progress Index rangsorán is, mely a társadalmi fejlődést monitorozza a világ országaiban az egészségügy, oktatás, toleranciaszint és életminőség alapján.

Hogy milyen egy jól - tehát nem erős kézzel, hanem a fenti tényezők megléte alapján jól - kormányzott országban élni, arról a BBC közölt terjedelmes cikket. Mint hogy Nagy-Britannia, bár szép helyezéseket ér el a fenti listákon, mégsincs az éllovasok között, így a lap nem a saját portáján sepregetett, hanem megkérdezett egy-egy, többségében bevándorló vagy az adott országban hosszabb időt eltöltött személyt, milyen érzés ott élni, ahol a globális indexek szerint közel a legnagyobb rendben vannak a dolgok. A válaszadók beszámolóiból kialakítható egy közös kép, mely szerint a jól kormányozott országok legfontosabb közös összetevője a progresszív szociálpolitika, a kormányba vetett bizalom és a jól működő igazságszolgáltatás.

Dánia

Az SPI indexen az alapvető emberi szükségletek szempontjából is kiemelkedik Dánia, ahol az élelmezési és egészségügyi igények kielégítettsége, és az alapvető tudás és a kommunikációs csatornák hozzáférhetőséger is példaértékű. Ezek a javak nemcsak a született dánok számára adottak, hanem bárkinek, aki az országban él, mondta a német Anne Steinbach, a Travellers Archive magazin főszerkesztője, aki hat hónapot töltött Aarhusban. Steinbach kiemelte még, hogy a diákoknak ingyenes nyelvkurzust tesznek elérhetővé.

Ami még Steinbach szerint fontos, hogy a szociális rendszer Dániában nem a papírmunkán, hanem a bizalmon alapul. Azt mondja, a dánok mindenkit szinte barátként kezelnek a hivatalos ügyekben: ha például valaki megbetegszik, akkor elég betelefonálnia a munkahelyére vagy az iskolába, és ezzel el is van rendezve a dolog, míg Németországban - ahogy Magyarországon is - ilyenkor orvosi igazolás szükséges. A dánok pedig egyébként is nagyon barátságosak, és a mostanában slágerré váló hygge-életérzés élharcosai, vagyis szeretnek összegyűlni, bekuckózni, együtt filmezni, enni vagy csak simán lógni.

Új-Zéland

Ausztrália és Új-Zéland nagyon közel végeznek egymáshoz a vonatkozó listákon, de rendre a kisebb szigetország nyer, az alapvető emberi jogok biztosítottsága, a politikai stabilitás és a terrorizmus hiánya miatt. A BBC innen Zoe Helene-t, a Cosmic Sister című spirituális női magazin alapítóját szólaltatta meg, aki kevéssé meglepő módon azzal kezdi az ország méltatását, hogy Új-Zélad a világon elsőként adott szavazati jogot a nőknek, még 1893-ban. Az egyenjogúság biztosítása mellett az új-zélandi törvények nagylelkűen támogatják az egyedülálló szülőket, az időseket és a diákokat is. Itt 65 éves kortól számítanak az emberek idősnek, ekkortól fogva automatikusan bő juttatásokat kapnak az államtól, vagyoni helyzetre való tekintet nélkül. És az sem számít, hogy adott idős személy egész életében az országban élt-e vagy esetleg épp csak akkor költözött oda.

Kanada

A politikai stabilitás és az elenyésző erőszak a kulcs abban is, hogy Kanada megelőzi a listákon az amúgy szintén jól teljesítő USA-t. Kanadában emellett az élelmezés, az egészségügyi ellátás, az alaptudáshoz való hozzáférés és az emberi jogok biztosítottsága is olyan jó helyzetben van, hogy az ország megközelíti a skandináv államokat.

Amerikai-kanadai kettős állampolgár Alia Bickson, az Intrepid Travel utazási iroda munkatársa, így neki valóban van összehasonlítási alapja a szomszédos országokról. A Torontóban élő Bickson arról beszél, Kanada olyan területeken mutat sokkal-sokkal kedvezőbb képet az USA-nál, melyek az Egyesült Államokban különösen Donald Trump elnökségének kezdete óta lettek ingoványos terepek. Mint mondja, Kanadában kirívóan ritka, hogy valaki megkérdőjelezze a nők önrendelkezési jogát, vagy hogy az LMBTQ-közösség jogainak csorbítása egyáltalán komoly vitatémaként felmerüljön. Bickson azt is kiemelte, hogy egyénenként természetesen eltérő lehet az emberek hozzáállása ezekhez a témákhoz, de a hivatalos álláspont a tolerancia és a támogatás.

Japán

Fukuokában él az amerikai Adam Goulston, aki nemzetközi munkaközvetítéshez ír önéletrajzokat a pályázóknak. Szerinte a közmondásos japán egyszerűség, tisztaság és hatékonyság nem csak a néplélek része, hanem az amerikaihoz képest több szempontból is liberálisabb törvénykezés eredménye.

Goulston először az egészségbiztosítást méltatja, mert az az országban minednkinek jár - ez nálunk is így van, de a világ számos részén egyáltalán nem magától értetődő, az USA-ban sem - habár egyes kezelések elég költségesek tudnak lenni. A japán siker másik fontos elemeként pedig az oktatást nevezte meg. A japán oktatás köztudomásúlag nagyon erős, habár nagyon uniformizált is. Ami viszont valódi különlegessége, hogy akkora hangsúlyt fektetnek a táplálkozásra, mint nagyon kevés helyen a világon: itt a menzakosztot helyi kistermelőktől beszerzett alapanyagokból állítják elő, és a tananyag részét képzik az egészséges táplálkozásról és a gasztronómiatörténetről szóló kurzusok is. Az egészséges iskolai táplálkozás pedig csökkenti az agressziót, javítja a teljesítményt, a kedvező egészségügyi hatásairól nem is beszélve.

Botswana

Botswana rendszeresen Afrika legerősebb kézzel kormányzott országai között végez, és ezt most jó értelemben kell érteni. Különösen a korrupció visszaszorításában teljesít jól, mután 1994-ben sorozatos botrányok hatására külön igazgatóságot állítottak fel a visszaélések és a gazdasági bűnözés visszaszorítására, és a hivatalnokok ellenőrzésére. Figyelemreméltó az is, hogy a gyémántkincsből befolyó haszon egészen egyenletesen oszlik el az országban.

Hogy milyen Botswanában élni, arról a helyi születésű Sehenyi Tlotlego, a Sanctuary Retreats szafaricég koordinátora beszélt a BBC-nek. Szerinte az egész ország az erős egységre épül, és ott mindenki meggyőződése, hogy a nézeteltéréseket az egyetértésig tartó érveléssel lehet csak elrendezni, nem pedig a háborúzással. Erre közmondásuk is van, úgy jobban hangzik: "Ntwa kgolo ke ya molomo."

Botswanában erősek a szabadságjogok, a magántulajdonhoz való jog és a sajtószabadság. Ez Tlotlego szerint az embereken is érezhető, a botwanaiak nyitottak és könnyű velük kijönni. Liberális a társadalom, a bőrszín és a nemi hovatartozás nem számít, a vallás itt nem okoz konfliktusokat. Erős a szociális háló, az oktatás és az egészségügy. Minden legalább 500 fős falunak jár saját kórház és általános iskola. Botswana korán lépett az aids és a HIV ellen is, szigorú szűrővizsgálatokat és tanácsadást vezettek be, a fertőzötteknek pedig ingyenes kezeléseket biztosítanak. Példaértékű az is, ahogy a természeti kincseiket óvják. Botswanában a turizmus adja a GDP 12 százalékát - azért, mert vigyáznak a természetre, és azért is, mert ezt a hasznot nagyrészt visszaforgatják a természeti kincsek megőrzésébe és az orvvadászat elleni harcba.

Chile

Dél-Amerika egyik legstabilabb és -korrupciómentesebb országa Chile. Peter Murphy Lewis, a Chile Guru utazási iroda tulajdonosa szerint a dél-amerikai közhellyel ellentétben itt nem kell lefizetni senkit az eredményes ügyintézéshez. Sőt, azt mondja, külföldiként is hamar, pár hét alatt lehet birtokot venni vagy vállalkozást indítani, és egyáltalán nem nehéz elnavigálni a bürokráciában. Annyi negatívumot említ, hogy a bevándorlási hivatal malmai lassan őrölnek.

A magas chilei életminőség egyik sarokköveként az infrastruktúrát emelte ki. Mint mondja, igazán könnyű az élet a minőségi autópálya-rendszerrel és a majdnem mindenhol elérhető árammal és vízzel - tényleg nem ezek jutnak az embernek az eszébe, ha egy fejlődő országra gondol. Chile bicikliutakkal, parkokkal való ellátottsága is remek. A helyiek is befogadók, barátságosak, bár a társadalom ezzel együtt mégis merev, vagyis a bevándorlóknak nagyon nehéz betörni a felső tízezer köreibe.

mfor.hu