2017. augusztus 17. 03:49

Közel 5 milliárd dollár értékű ajándékot adott részvények formájában a Bill & Melinda Gates Alapítványnak a Microsoft alapítója.

Az eddigi adakozási szokásán változtatva egyszerre 64 millió darab Microsoft-részvényt ajándékozott Bill Gates a felesége és az általa életre hívott alapítvány számára. Az informatikai óriás részvényeinek értéke jelenleg 73 dollár felett áll, így a csomag összesítve hozzávetőleg 4,7 milliárd dollárt ér, ami forintban 1220 milliárd forintnak felel meg.

Az adomány összegszerűen az eddigi legnagyobb, amelyet Bill & Melinda Gates Alaptvány kapott a híres üzletembertől. 2008-ban ugyan számszerűen ennél több részvényt adott át a jótékonysági szervezetnek, hiszen akkor 84 millió darab értékpapírt ajándékozott az alapítványnak. Igaz az akkori részvényár a mostaninak csupán a harmada volt.


Az elmúlt két évben egyébként Gates negyedévente 8 millió részvénnyel támogatta a szervezetet, amelynek szóvivője az amerikai sajtó érdeklődésére nem tudta megmondani, hogy most miért változtatott az eddigi politikáján.

Noha a leggazdagabb emberek rangsorának helyességét egyesek időnként megkérdőjelezik, a Microsoft alapítója hosszú évek óta a világ legvagyonosabb személye. A jelentős adományoknak köszönhetően azonban némileg olvadhat a vagyona. Ezzel párhuzamosan más üzletemberek, így például az Amazon alapító Jeff Bezos érdekeltségeinek értéke erősen felértékelődött. Időlegesen már volt arra példa a közelmúltban, hogy Bezos néhány órára átvette a képzeletbeli trónt. A fenti folyamatok miatt ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy a következő évi rangsorban már őt teszik az első helyre.

Ami az adakozókedvet illeti, már csak vagyonának nagysága miatt sem sokan érhetnek Bill Gates nyomába, azért a Microsoft alapító jó barátja Warren Buffet igyekszik lépést tartani vele. Az immár 86 éves tőzsdeguru, aki sok éve szintén bérelt hellyel rendelkezik a leggazdagabbak listájának dobogóján júliusban adományozott 3,2 milliárd dollár értékben a Bill & Melinda Gates Alaptványnak az általa vezetett befektetési társság, a Berkshire Hathaway részvényeiből.

Ők a legjobban kereső hírességek


A tőzsdegurunak ez volt az eddigi legnagyobb egyszeri felajánlása, ezt is beleszámítva idáig összesen úgy 27,5 milliárd dollárral támogatta a szervezetek munkáját. Ebből nagyjából 21,9 milliárd dollár az oktatás és az egészségügy fejlesztésével, valamint a szegénység visszaszorításával foglalkozó Bill és Melinda Gates Alapítványhoz került, amely idén is a legnagyobb részvénycsomagot kapta. Az adomány további része az üzletember három felnőtt gyerekének alapítványaihoz, valamint Buffett saját alapítványához került.

Buffett minden évben eladományozza vagyona egy jelentős részét. A Forbes magazin szerint az amerikai befektető a hétfői felajánlást követően is a negyedik helyen szerepel a világ leggazdagabb embereinek listáján, Bill Gates, a Microsoft társalapítója (89,4 milliárd dollár), Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója (84,8 milliárd dollár) és a spanyol Amancio Ortega, az Inditex textilipari vállalat és a Zara divatárumárka alapítója (81,8 milliárd dollár) után. Buffett idei felajánlásának bejelentése előtt a magazin 76,3 milliárd dollárra becsülte az üzletember nettó vagyonát.

Buffett és Gates is tagjai a The Giving Pledge elnevezésű jótékonysági kezdeményezésnek, amelynek résztvevői vállalják, hogy vagyonuk döntő részét karitatív célokra ajánlják fel.

mfor.hu