2017. október 11. 18:01

Augusztusban azon túl, hogy tovább nőtt a vendégéjszakák száma a szállodai szobák ára is jelentősen emelkedett. A Balatonon mind a belföldi, mind a külföldi turisták száma megugrott.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Mind a vendégéjszakák száma mind a bevételek tovább nőttek 2017 augusztusában, derül a KSH által közzétett adatokból. A külföldi vendégek száma 3,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,8 százalékkal (2 millióra) emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka felét realizáló Budapesten 1,9 százalékos volt a bővülés. A Balatonnál 10 százalékkal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 1,9, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,3 százalékkal bővült, és megközelítette a 2,4 milliót. A Balaton kivételével mindegyik turisztikai régióban nőtt a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák 36 százalékát a Balatonnál, 12 százalékát Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek. A hazai vendégek esetén kiemelhetjük, hogy a növekvő utazási kedv a növekvő életszínvonal jele, amit az is alátámaszt, hogy a Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 2,3 százalékkal kevesebbet, 3,2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 1,6 százalékponttal, 73,8 százalékra nőtt. A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 15 százalékkal (56 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 16 százalékkal (37 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 13 százalékkal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal (11 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 20 százalékkal, a belföldi 12 százalékkal bővült. Miközben a vendégéjszakákból 46 százalékkal részesedtek, a teljes szállásdíjbevétel 55 százaléka származott a külföldi vendégektől.

A külföldről érkezők összetétele, ha nem is drasztikusan, de augusztusban is változott. Ahogy az a nyár folyamán már tapasztalható volt, a német vendégek ismét rátaláltak Magyarországra, így a nyár utolsó hónapjában is 5 százalékkal növekedett az általuk itt töltött éjszakák száma. Az örvendetes adatot árnyalja, hogy 2016 nyarán viszont a korábbinál kevesebben jöttek ebből a viszonylatból. Hasonló a helyzet az oroszokkal is, az alacsony bázis miatt itt még látványosabb, 15 százalékos megugrásnak lehettünk tanúi.

A régió országaiból útnak indulók továbbra is kedvelik hazánkat, hiszen a cseh, a lengyel és a szlovák turisták számai is örvendetesen növekedett. Ráadásul itt nem csak arról van szó, hogy az alacsony bázis miatt tudtak növekedni, hiszen a lengyelek a németek után a második legfontosabb küldő országnak számítottak augusztusban, de a csehek is benne voltak az első ötben. Az Európán kívüli kontinensek közül Ázsiából és Amerikából is jelentősen több utas érkezett.


A tradicionálisan erős küldő országok közül visszaesett ugyanakkor az Ausztriából és az Olaszországból érkező turisták száma is.

mfor.hu