2017. augusztus 16. 17:31

Az elérhető beszámolók szerint egyetlen évben sem sikerült a Canter Borház Kft.-nek nyereséget termelnie.

Ahogy arról mi is beszámoltunk a Zoom.hu cikke nyomán, ezúttal az ország egyik legmodernebb szőlőfeldolgozója került a felcsúti polgármester kezébe, amit Demján Sándortól vett meg. Bár a Canter Borház Kft. néhány éve több mint 400 millió forintos fejlesztést eszközölt nagyrészt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán elnyert támogatás révén, ez nem mutatkozik meg a cég eredményein.

Mészáros amellett, hogy az egyik legmodernebb szőlőfeldolgozót szerezte meg, egy csúnyán veszteséges vállalkozást kaparintott meg magának. A Canter Borház Kft.-nek ugyanis az elérhető beszámolók alapján egyetlen évben sem sikerült nyereséget termelnie, sőt, 2009 óta szinte folyamatosan egyre nagyobb mínuszokat kénytelen elkönyvelni. Tavaly már 101 millió forintos veszteséget mutatott ki, ami rekordnak számít a cég életében. 2009 óta összesítve 357 millió forint halmozott veszteség gyűlt össze.

Ennek ellenére a saját tőkéje bőven elbírja a sorozatos veszteségeket, a tavalyi beszámoló alapján 343 millió forint szerepelt ezen a soron. Igaz, ezzel szemben 543 milliós, tehát több mint félmilliárdos tartozást is "megörökölt" Mészáros.

A kiegészítő melléklet szerint ebből 138 millió forint hosszú lejáratú kötelezettség, aminek egy része beruházási és fejlesztési hitel. Ennek biztosítékaként egyébként jelzálogot is bejegyeztek a Kft. tulajdonában álló ingatlanokra, a zánkai székhelyre, valamint jelzálogjogok és vételi opciós jogok kerültek bejegyzésre a balatonfüredi és a tihanyi ingatlanokra is. Mészárosnak azonban ezzel már nem kell foglalkoznia, mert a dokumentum szerint "a Magyar Takarékbank Zrt. által folyósított beruházási és fejlesztési hitel teljes tőkeösszege 2017. március 14-én visszafizetésre került, a jelzálogjogok és vételi opciós jogok törlésre kerültek".

A Canter Borház Kft.-nek tavaly egyébként 208 milliós árbevétele volt a korábbi 275 millió után, ennek döntő része belföldi értékesítésből származik, közel 5 millió forint közösségi, 8 millió pedig export értékesítésből.

Nem ez az első borászata

Mészáros már rutinosnak is nevezhető a borászati cégek felvásárlásában, hiszen korábban szintén a Búzakalász 66 Kft.-vel vette meg a Dereszla Bortermelő Kft.-t, a Henye Borászat Kft.-t, illetve a Tokaj-Major Bortermelő Kft.-t, a saját nevén pedig a Dereszla Sparkling Kft.-be szállt be.

Ezen korábban felvásárolt cégek egyike sem mutat annyira gyászos üzleti teljesítményt, mint a Canter Borház. Igaz, hogy tavaly a Dereszla Sparkling és a Henye Borászat is veszteséget termelt, ám egyrészt itt mindössze néhány 10 millió forintról van szó, másrészt a korábbi években sikerült azért nyereséget is termelniük, ami a Canter Borházról nem mondható el.

Székely Sarolta
mfor.hu