2017. október 18. 12:24

Egy dániai égetőműben semmisítik meg az eladatlan termékeket.

Évi több tonna teljesen új ruháját égeti el a H&M. Erről a dán TV2 csatorna készített anyagot, melyet az Index szemlézett.

(forrás: Reuters)

A H&M környezetbarát és újrahasznosítható termékekkel kampányol, így aztán különösképpen kínos nekik a csatorna Operation X nevű műsorában leadott anyag. A képsoron az látható, ahogy teherautók titokban egy roskildei égetőműbe visznek több rakomány teljesen új, felcímkézett ruhát. A megsemmisítendő áruk a H&M dániai központi raktárából, Grevéből érkeznek, a tévésekhez eljutott szállítólevelek szerint 2013 óta. Évi átlag 12 tonna új ruhát égetnek el Roskildében. Az égetések tényét több volt H&M-alkalmazott is megerősítette a műsornak.

A H&M a riport adásba kerülése után tagadott mindent, mint mondják, égetnek ugyan ruhát, de csak a gyári hibás, sérült termékeket, például amelyeket víz ért, ami megpenészedett vagy melyen a határértéket meghaladó mértékben mutathatók ki egészségre káros anyagok.

Az Operation X stábja viszont mindezt vitatja, mert állításuk szerint több ruhát is megvizsgáltak, és egyiken sem találtak semmiféle szennyeződést. A műsornak Christina Dean, a környezetbarát és pazarlásmentes textilkereskedelemért küzdő Redress nevű szervezet vezetője azt mondta: érthetetlen számára, hogy egy ilyen világcégnek hogyhogy nincs olyan raktára, amelyben nem tudják megvédeni a ruhákat az átnedvesedéstől, a penésztől vagy az egészségtelen szennyeződésektől.

A tévések szerint nem a H&M az egyetlen, mely ezt a gyakorlatot követi, a Bestseller nevű konszern például évi 49 tonnányi ruhát éget el. A műsor szerint itt sem selejtes az áru, csak egyszerűen jobban megéri nekik megsemmisíteni a ruhát, mint újrahasznosítani. 

mfor.hu