2017. augusztus 7. 17:49

Ha ön szereti maga alatt vágni a fát, akkor remek stratégiával szolgálunk. Ha nem, akkor is, csak ez esetben ellenpéldákkal.

Az emberek nem a munkájukat hagyják ott, hanem a főnökeiket - áll egy nem minden esetben helytálló észrevétel a Business Insider ettől eltekintve tűpontos cikkében, mely azokat a rossz főnöki húzásokat szedi össze, melyektől a legjobb beosztottak is felállnak az asztaltól, és elhagyják a céget. Szóval, amennyiben ön főnök, és szeret a széllel szemben vizelni, akkor alaposan jegyezze meg az alábbi kilenc pont címeit, és cselekedjen nekik megfelelően. Ha ön olyan főnök, akiben kevésbé az önsorsrontás, és inkább a sikervágy munkál, akkor a magyarázatokat is olvassa el, és azok figyelembe vételével döntsön.

(forrás: Shutterstock)

Tehát a legjobb munkavállaló is lelép, ha ön:

Túlhajszolja a beosztottjait

Természetes főnöki érzés, hogy a legjobb emberekre kell bízni a legtöbb feladatot, mert ők látják el azokat a legjobban, leggyorsabban és legalaposabban, azonban ez az eljárás a munkavállaló felől abszolút kontraproduktív. A remek alkalmazott elfárad, megfásul, kiég, és úgy érzi, a jó teljesítménye miatt jutalom helyett büntetésben részesül.

A BI által idézett kutatás szerint a teljesítmény 50 órás munkahétnél kezd el meredeken zuhanni, 55 órás és hosszabb munkahét esetén pedig már semmi hasznot nem húznak a plusz munkaórák. Bizonyos szint felett hiába dolgoztatunk valakit, egyszerűen semennyit sem fog tudni haladni.

Egyedül akkor van értelme pluszfeladatokat adni a beosztottnak, ha azzal elő is léptetjük: ekkor úgy érzi majd, hogy a tehetségének megfelelő bánásmódban részesül, és a magasabb beosztás és fizetés kompenzálni fogja a több munkáért. Ha ez elmarad, akkor keres magának egy olyan munkahelyet, ahol megbecsülik a tehetségét és szorgalmát.

Nem ismeri fel, mit dob be a beosztott a közösbe, és nem jutalmazza a plusz erőfeszítéseket

Nem is hinnénk, a munkában milyen fontos tud lenni akár egy egyszerű vállveregetés is. Pedig az: mindenkinek jól esik, ha elismerik a fáradozásait, de legfőképpen azoknak, akik tényleg beleadnak a melóba apait-anyait. Érdemes a főnököknek kommunikálni a beosztottakkal, hogy rájöjjenek, ki mire harap: lesz, akit a béremeléssel lehet motiválni (azzal mondjuk valószínűleg mindenkit), és lesz, akit a nyilvános elismeréssel. Akárhogy is, a pozitív visszacsatolás fontosságáról nem szabad megfeledkezni a munka világában sem.

Nem törődik a beosztottjaival

A BI szerint az emberek több mint a fele azért hagyja ott a munkahelyét, mert nem jön ki a főnökével. Az okos cégek fejesei pontosan tudják, hogyan kell egyensúlyozni a professzionális és az emberi hozzáállás között. Ezek a főnökök megünneplik a beosztottjaik sikereit, együttéreznek azokkal, akik nehéz időszakon mennek keresztül, és folyamatosan inspirálják a munkavállalóikat. Aki nem így tesz, felkészülhet arra, hogy átjáróház lesz a cége: nehéz olyannal együtt dolgozni, akit csak az érdekel, hogy mennyire vagyunk igáslovak.

Nem tartja be a szavát

Veszélyes játék az ígéret: ha betartjuk, boldoggá tesszük a beosztottat, és bizalmat, tiszteletet kapunk cserébe, ha viszont nem, akkor viszont biztosak lehetünk benne, hogy munkavállalónk rövid időn belül csomagolni fog. A megbízhatóság és a tisztesség ott vannak egy jó vezető legfontosabb tulajdonságai között. Ha csak a levegőbe ígérgetünk, akkor ezek helyett sunyi, megbízhatatlan karakterként könyvelnek el bennünket - méltán. És ha a főnök nem tartja be, amit ígért, akkor miért kéne bárki másnak betartania?

Nem azt veszi fel és léptetik elő, akit kéne

A jó és szorgalmas beosztottak szintén jó és szorgalmas beosztottakkal szeretnek együtt dolgozni. Ha a főnök nem veszi komolyan a feladatát, és nem a megfelelő embereket veszi fel a csapatba, azzal az egész közösség munkáját szabotálhatja. De ha a főnök em a megfelelő embert lépteti elő, az még ennél is rosszabb: ha orrvérzésig dolgozunk, mégis a lazázós, de jól helyezkedő kolléga kapja meg a magasabb pozíciót, az óriási sértéssel ér fel, és sok esetben a következő állomás a felmondólevél fogalmazása.

Nem hagyja, hogy az ember a szenvedélyének is éljen

A tehetséges beosztottakat a munkakedven túl a saját szenvedélyei is hajtják. Ha megkapják a lehetőséget, hogy a szenvedélyüknek is éljenek, extra termelékenyek és boldogok lesznek a munkájukban. Sokan viszont csak beleszuszakolják egy kis dobozba, és megfosztják őket a kinyújtózás lehetőségétől, attól tartva, hogy ha másfelé is hagyják őket kibontakozni, az a céges munka rovására megy. De ez nem így van: tanulmányok sora mutatta ki, hogy ha az ember a munkahelyén is hódolhat a szenvedélyének, akkor a feladatok elvégzése közben flowba - egyfajta euforikus tudatállapotba - kerül, mely ötször is produktívabb munkavégzést tehet lehetővé, mint az alapjárat.

Nem figyel oda

A nemtörődöm fönök nem valami jó főnök. A nemtörődömség pedig nem csak a termelékenységet rontja le, de a beosztottak morálját is: a jó vezető mindig figyel, és mindig ad visszacsatolást a dolgozóknak. Erre még a kevésbé tehetséges beosztottnak is igénye van, a tehetségesnek meg még annyira.

Nem ad teret a beosztott kreativitásának

A legtehetségesebb munkavállalók mindenen javítani akarnak maguk körül. Ha nem adjuk meg nekik a változtatás lehetőségét, mert túl kényelmesen elvagyunk a kitaposott ösvényen, megunják és meggyűlölik a munkájukat. Ha pedig csak mókuskerékként tekintenek a munkahelyre, az a főnöknek és a cégnek is rossz lesz.

Nem biztosít intellektuális kihívásokat

A jó főnök a legjobbat hozza ki a beosztottjából: olyan dolgokra sarkallja, melyek korábban elérhetetlennek tűntek. Ezt úgy érik el, hogy nem földhözragadt, hanem nagy célokat tűznek ki a dolgozó elé, melyek kimozdítják őket a komfortzónájukból. Aztán pedig mindent megtesznek azért, hogy segítsék a munkavállalót. Ha viszont a munkavállaló túl könnyű és unalmas feladatokat kell, hogy elvégezzen, hamarosan odébb fog állni, és keres magának egy olyan helyet, ahol megtalálja az intellektuális kihívásait.

Összességében: oda kell figyelni az embereinkre, és olyan körülményeket kell teremteni nekik, hogy valóban akarjanak nekünk dolgozni. Illetve, ha rossz főnökök szeretnénk lenni, akkor csak a vastagon szedett sorokra koncentráljunk a fenti szövegben, és garantáltan rémesek leszünk a legtehetségesebb beosztottjainkhoz is!

mfor.hu