2017. november 10. 04:22

A két- vagy több gyermekes családok automatikusan jutnának önkormányzati támogatáshoz.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Nyár elején sokat foglalkozott a sajtó a panellakások kiüresítéséről szóló kormányzati tervvel, de pár héttel később már úgy tűnt, a grandiózus projekt nem jut el a megvalósítás szakaszába. A tegnap Kormányinfón viszont érdeklődésünkre kiderült, erről szó sincs: a hódmezővásárhelyi képviselőtestület a mai ülésén dönt arról, hogy milyen támogatások mellett indítja el kísérleti programját, ami alkalmasint mintául szolgálhat más városok számára is.

Lázár János 

Az előzményekről annyit, hogy a kormány megítélése szerint az ipari technológiával épült panelházak az életciklusuk vége felé járnak, és a jobb életminőség biztosítása érdekében más lakhatási megoldást kell felkínálni az érintetteknek. Tegyük hozzá, a kormány számításai szerint 600-800 ezer ilyen lakás van Magyarországon, vagyis nem filléres programról van szó.

Tavasz végén Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen járt, a Modern Városok Program keretében. E város egykori polgármestere Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szorgalmazta, támogatta, hogy a panelek kiürítését szolgáló projekt Hódmezővásárhelyen induljon el. A részletekről azonban keveset lehetett tudni: nem volt világos, hogy mikor, milyen feltételekkel kezdődhet el az átköltözés, illetve mi lesz a kiürített panelépületekkel, milyen ütemben történik a visszabontásuk, vagy esetleg a hasznosításukra dolgoznak ki koncepciót.

Akkori beszámolónk szerint a helyi képviselőtestület napirendre is tűzte a kérdést, és a visszabontás előkészítésére bruttó 402 millió forintot szavaztak meg. Aztán viszont nem esett több szó erről, mintha behúzták volna a féket, Lázár sem beszélt a panelcsere programról.

Elérkezettnek láttuk az időt, hogy rákérdezzünk erre a témára. Lázár pedig meglepetéssel tudott szolgálni. A csütörtöki Kormányinfón megtudtuk, hogy nemhogy levették volna a napirendről a panelcserét, de a hódmezővásárhelyi testület ma, pénteken dönt az erről szóló előterjesztésről.

Cikkünk készültekor, tegnap este ennek ugyan nem találtuk nyomát a város honlapján, de a múlt havi ülés jegyzőkönyvei közt találtunk olyat, amelyik a panelcserével kapcsolatos. E szerint a Minőségi Otthon Csereprogram két várospolitikai célt szolgál: minőségi lakáscsere lehetőségét biztosítja a több mint 100 lakásos tízemeletesben lakó tulajdonosoknak, ezzel párhuzamosan pedig csökkenteni lehet a városban található, nem lakott ingatlanok számát.

Egyelőre tehát egy nagy lakótömbre terjed ki az előterjesztés, de a jegyzőkönyvből kiderül, a jövőben más tízemeletes épületek is bekerülhetnek a 20 éves időtartamra tervezett programba. Az ügymenet pedig - ami más városok számára is mintául szolgálhat - a következő lehet az első körben:

  • Az önkormányzat egy ingatlanforgalmi értékbecslői szakvélemény alapján meghatározott piaci áron megvásárolja a lakást a tulajdonosától, amennyiben ez egyezik a tulajdonos szándékával.
  • A helyhatóság egy készülő helyi rendelet alapján vissza nem térítendő támogatást nyújt a lakástulajdonosoknak az életminőséget javító, adott esetben nem panel technológiájú ingatlan megvásárlásához.

Az előterjesztés szerint meg kell határozni azon ingatlanok körét és minőségét, amelyekre a panelokat el lehet cserélni. A költözéshez a város támogatást nyújt, amelynek a teljes összege nem haladhatja meg a piaci ár 100 százalékát. Az eladási ár és a támogatás összege pedig nem haladhatná meg a 12 millió forintot (megjegyezzük, hogy ez természetesen a hódmezővásárhelyi ingatlanpiaci viszonyokat tükrözi, más városokban más értékeket kellene figyelembe venni).

További fontos részlet, hogy a támogatás felhasználásával a volt paneltulajdonos a gyermeke vagy unokája részére is megvásárolhatja a csere lakóingatlant, amelyre haszonélvezeti jogot szerez.

A kettő, vagy több gyermekes családok automatikusan lennének jogosultak a támogatásra, amennyiben a megszerzendő lakás megfelel egy kormányrendeletben rögzített méltányolható lakásigény kritériumainak.

A támogatásokról egyedi kérelem alapján, egyedi kivizsgálást követően a közgyűlés dönt majd. Az önkormányzat tulajdonába kerülő panellakások pedig közcélt fognak szolgálni az előterjesztés szerint (amiből arra lehet következtetni, hogy a visszabontás nem az egyetlen megoldási lehetőség Hódmezővásárhelyen).

Addig is, míg idáig eljutnak, egy munkacsoport alakul az önkormányzatnál, az érintetteket pedig lakossági fórumokon tájékoztatják majd a program aktuális helyzetéről.

Visszatérve a Kormányinfóra: Lázár elmondta még, hogy 210 hódmezővásárhelyi lakástulajdonos véleményét kérték ki a projektről. A visszajelzések szerint sokan költöznének szívesen a városban üresen álló, nem ipari technológiával épült kertes házakba, ha ehhez megfelelő támogatást tudnak kapni. A felmérés szerint a megkérdezettek 30-40 százaléka költözne azonnal, további 30-40 százalék jól érzi magát a jelenlegi lakásában, a többiek a pénzügyi lehetőségek híján csak akkor tudnának mozdulni, ha támogatáshoz jutnának.

A miniszter szerint a belvárosukban 500-700 darab üresen álló ingatlan van, amelyeket erre a célra fel lehetne használni.

Baka F. Zoltán

mfor.hu