2017. november 13. 11:40

Nagy probléma a munkaerőhiány Magyarországon, a részmegoldást pedig jövőre is az ukránok jelenthetik, akik betölthetik az üresen álló pozíciókat.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Újabb közbeszerzési eljárást írt ki a Horizon2020 Kft. az ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatásával kapcsolatos marketing feladatok ellátására - találtunk rá az ajánlattételi felhívásra a hatóság adatbázisában. Ennek keretében különféle rendezvények, online és tv-s hirdetések, a közösségi médiában való megjelenés segítségével toboroznának ukrán munkaerőt a magyar állásokra. A médiakampány 6 ukrán városban pörögne:

  • Ungváron,
  • Kijevben,
  • Harkovban,
  • Lvovban,
  • Odesszában,
  • és Krivoj Rogban.

A szerződés 12 hónapra fog szólni, amivel a 2018 lesz a második olyan év, amikor a hazai munkaerőhiányt ukránokkal igyekszünk megoldani. Lényegében szóról szóra a mostanival megegyező közbeszerzési eljárásban idén januárban hirdettek nyertest. Akkor a munkát 82,6 millió forintért a

  • gyöngyösi DRG Design Kft.
  • és a budapes McMiller Green Consult Kft. nyerte el.
(Fotó: MTI)

Az érdeklődő vállalkozásoknak sok idejük nincs most, hiszen a felhívás szerint csupán 4 napjuk van jelentkezni, ezt november 17-ig tehetik meg.

Tavaly 180 milliót költöttünk ukrán munkásokra

Mint arról korábban beszámoltunk, a 2016-os költségvetés zárszámadási törvényjavaslatából kiderült, hogy az ukrán munkások behozatalára a kormány 180 millió forintot költött el.

"Az "Ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatása" központi program célja, hogy egy foglalkoztatási hálózat működtetésével folyamatos és rugalmas utánpótlást biztosítson a magyar vállalkozások számára olyan szakmák és munkahelyek tekintetében, amelyek a magyar gazdaság fejlesztését stratégiai szinten elősegítik és fenntartják".

Tavaly a 180 millió forintból többek között 750 harmadik országbeli munkavállalót toboroztak, szűrtek, készítettek fel, szükség esetén megtörtént az átképzésük is, és Ukrajna jelentősebb foglalkoztatási régióiban toborzó és közvetítő irodákat is kialakítottak.

Székely Sarolta
mfor.hu