2017. szeptember 13. 09:08

A T-Systems két felsővezetője távozott. Pintér Sándor belügyminiszter szerint a rendőrség nem hibázott a botrányt kirobbantó etikus hacker elleni eljárásban.

Kirúgták a T-Systems két felsővezetőjét, akik felelősek voltak a BKK e-jegyrendszerének nyári botrányáért, tudta meg a HWSW. A fejleményről hivatalos közlemény nem született, de a Magyar Telekom megerősítette a lap értesüléseit.

(AFP)

A két elbocsátott vezető közül Lakatos András írta alá a T-Systems részéről a BKK-val kötött új szerződést, Takács József pedig a T-Systems informatikai biztonságért felelős igazgatója volt. A botrány kirobbanásakor ők ketten képviselték hivatalosan a T-Systemset a villámgyorsan megszervezetett sajtótájékoztatón.

A HWSW információi szerint a T-Systems számára komoly zavart okozott a BKK-botrány, a cég ugyanis most igen aktívan keres informatikust, fejlesztőt, üzemeltetőt, IT-biztonsági szakembert változatos pozíciókba. A botrány nagyon kellemetlenül érintette a céget, a sokmillió forintos költségvetéssel folyó kampányt gyakorlatilag derékba törte, ezzel pedig az informatikai munkavállalókért folyó ádáz küzdelemben is komoly hátrányba került a vállalat.

Magát az ezer sebből vérző rendszert egyébként a BKK mára teljesen leállította, a T-Systems pedig vállalta, hogy "saját költségén helyezi új platformra” az e-jegy rendszert.

Mint ismert, az e-jegyes botrány akkor robbant ki, amikor egy 18 éves etikus hacker júliusban, a BKK elektronikus jegyárusításának élesítése után könnyedén belemászott a rendszerbe, és néhány szám átírásával 50 forintért fővárosi bérletet vásárolt - majd ezt e-mailben rögtön jelentette is a vállalatnak. A hackert feljelentették, eljárás indult ellene, mely augusztusban véget ért, amikor a rendőrség megállapította, hogy a fiatal jóhiszeműen járt el, nem bűnös.

Maga az eljárás azonban sokak szemét csípte, és a jobbikos Sneider Tamás meg is kérdezte az ügyről Pintér Sándor belügyminisztert. Pintér írásbeli válaszát a Magyar Nemzet idézte, mely szerint a rendőrség nem hibázott az ügyben.

„Önmagában az a körülmény, hogy a feltételezett elkövető az elkövetést követően felfedi magát és az elkövetés módszerét, még nem alapozza meg a cselekmény társadalomra veszélyessége hiányának megállapíthatóságát”

- írta Pintér.

mfor.hu