2017. november 14. 04:01

Az elmúlt időszakban egyre gyengébb adatokat produkál az RTL Klub egykori legerősebb produkciója, a Barátok közt. Igaz ebben a csatorna is vastagon benne van.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az elmúlt időszakban havonta változtatta meg a Barátok közt kezdési időpontját az RTL, és a szappanopera szinte mindig egyre későbbi időpontba került. Az egykoron az este 8 órás sávban futó sorozat mára a késő esti időszakban látható csak. Az időpont cserék ráadásul meglehetősen kiszámíthatatlanok. A csatorna például egy hétig korábbra, 21.50-re hozta a vetítési időpontot, hogy aztán ezen gyorsan változtassanak. Így november 13-ától 20 perccel később, 22:10-kor indul csak a sorozat, ez pedig az eddigi legkésőbbi időpont. Eddig ugyanis 22:05 volt az az időpont, amelynél hátrébb nem került a műsor.

A kezdési időpont ide-oda helyezése és a meglehetősen késői vetítés persze nem tesz jót a Barátok közt nézettségének. Jól jelzi, hogy néhány perc eltérés is mennyit jelent, hiszen a 44.héten a műsor este 10 óra után kezdődött, és a legerősebb estén is alig tudott 630 ezer néző felett teljesíteni, míg a mögöttünk hagyott 45 héten a 21.50-es kezdéssel 80 ezerrel több nézőt tudott elérni. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy előre jelezzük, a mostani rekordkésői kezdés ismét lejtmenetbe teszi a sorozat számait.

Természetesen a kezdési időpont tologatása nem csak a Barátok köztre hat, hiszen például az Éjjel-nappal Budapest is 15 perccel később kezdődik hétfőtől. A reality így 20:35 helyett 20:50-kor lesz látható az RTL-en. Emellett olyan, korábban viszonylag jó számokat hozó sorozatok számai is drasztikusan romlottak, mint a Castle. A Konyhafőnök VIP ugyan jól teljesít, ám indulása óta minden jóval hátrébb került, így amit az RTL Klub megnyer az egyik oldalon, azt elveszti azzal, hogy az egykor jól teljesítő műsorok lejtőre kerülnek.


Hogy ne csak az RTL-lel, hanem a TV2-vel is foglalkozzunk, érdemes megemlíteni, hogy elköszönt a csatorna egyik legsikeresebb produkciója, a Sztárban sztár. A szériát a YouTube-sztárként beharangozott Horváth Tamás nyerte, amelyben valószínűleg szerepet játszott az is, hogy az ő rajongói sokkal nagyobb arányban szavaztak, mint a korábban tehetségkutatók révén (is) megismert vetélytársak, Király Viktor vagy Janicsák Veca.

A műsor döntőjének közvetítésekor egyébként Till Attila bejelentette, hogy kikkel indul pár hét múlva a kábeles rekordnézettséget hozó Sztárban sztár +1 kicsi folytatása. Az új évadban két új zsűritag kap szerepet, Csobot Adél és Pély Barna helyére Tóth Vera és Király Viktor ül. Mellettük pedig Ábel Anita és Rákóczi Feri képviseli az állandóságot. A Sztárban sztár +1 kicsi második évada november 26-án 18:45-kor indul a SuperTV2-n.

A Sztárban sztár győztese

A TV2 kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az Ázsia Expressz nevű reality remekül startolt. Mind az öt napon (keddtől-szombatig) a csatorna átlagát jócskán meghaladó közönségarányt ért el. Hozzá kell tenni, erre nagy szüksége is volt a TV2-nek, mert a mellette futó 50 milliós játszma meglehetősen gyatrán teljesített. Érdekesség, hogy a vetélkedőnek a megelőző évada kiemelkedően jó volt, más kérdés, hogy ez a TV2 által vele párba állított műsorra is igaz volt. Ahogy arról beszámoltunk, a 44. héten a Vigyázat, gyerekkel vagyok! z első hét után folyamatosan egyre gyengébb számokat ért el. A Majka vezette vetélkedő egy hétig még látható lesz, utána November 21-től új, élő műsorral jelentkezik Liptai Claudia. A műsor leírása alapján az Appra magyar! – A gondolatolvashow című produkció éppen úgy lehet sikeres, mint hatalmas bukta. A keddtől szombatig jelentkező élő adásaiban ugyanis Liptai Claudia a TV2 Live applikációjának segítségével keresi a választ elgondolkodtató, mindenkit foglalkoztató kérdésekre.

A heti nézettségi versenyben a kereskedelmi célcsoportban az RTL Klub lefele, míg a TV2 felfele mozdult. A főműsoridős sávokat (19-23 óra között) vizsgálva 5 estét nyert a piacvezető csatorna, míg a TV2 a hétfőt (Ninja Warrior Hungary) és a vasárnapot (Sztárban sztár) húzta be. Átlagosan 16,7 százalék nézte az RTL Klubot, míg a TV2 13,9 százalékot ért el. Az RTL kábelcsatornái közül a F+ (4,8% SHR) erősödött a Cool (3,6% SHR) pedig kicsit visszacsúszott az egy héttel korábbi eredményéhez képest. A középmezőny végén a Viasat3 (2,7% SHR) előrébb lépett, míg a Duna TV (1,8% SHR) stagnált.

mfor.hu